Boris Johnson broedt op brug over het Kanaal

Boris Johnson droomt van een brug die het Verenigd Koninkrijk met Frankrijk verbindt. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken op de Frans-Britse top gezegd, melden Britse media. Downing Street 10 laat weten dat geen plannen in die zin op tafel liggen.

"Het is belachelijk dat 2 van de grootste economieën ter wereld slechts door 1 spoorlijn zijn verbonden terwijl ze amper 32 kilometer van elkaar verwijderd zijn." Dat heeft Boris Johnson gisteren tegen de Franse president Emmanuel Macron gezegd tijdens de Frans-Britse topontmoeting, zo melden Britse media als de BBC en The Guardian.

Concreet denkt de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan een brug die het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over het Kanaal moet verbinden. Een woordvoerder van Macron bevestigt dat hij het idee van een brug met Johnson heeft besproken. Volgens sommige bronnen zou de president enthousiast "I agree, let's do it" ("Ik ga akkoord, we gaan ervoor") hebben geantwoord, maar dat ontkent zijn woordvoerder formeel.

Panel

Het kabinet van de Britse premier Theresa May zet alvast een rem op het voornemen van Johnson. Downing Street 10 laat weten dat geen specifieke plannen voor een brug op tafel liggen. Johnson zou enkel hebben verwezen naar een Frans-Engels panel dat gezamenlijke infrastructuurwerken onder de loep zal nemen.

Op Twitter vermeldt Johnson dat panel ook zelf. "Ik ben vooral blij dat we een panel met experts oprichten dat grote projecten samen zal bekijken", schrijft hij over de Frans-Britse top. "Ons economisch succes hangt af van goede infrastructuur en goede verbindingen. Moet de Kanaaltunnel slechts een eerste stap zijn?"

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd voelt weinig voor een brug over het Kanaal. "Ik denk dat ik kan zeggen dat ik geen grote fan ben van dit jongste voorstel", liet ze vandaag optekenen. De voormalige leider van de eurosceptische partij Nigel Farage noemt het idee "een enorme geldverspilling".

"Boris Island"

Sowieso is het niet de eerste keer dat Johnson luidop van grote infrastructuurwerken droomt. Zo stelde hij ooit voor een luchthaven aan te leggen op een eiland in de monding van de Theems. Dit zogenoemde "Boris Island" belandde in 2014 in de vuilnisbak.

Toen hij nog burgemeester van Londen was, opperde Johnson het idee een Garden Bridge vol bomen over de Theems te bouwen. Zijn opvolger Sadiq Khan zag vorig jaar van dit plan af.

De zogenoemde Emirates Air Line wist hij wel te realiseren. Die kabellift boven de Theems opende de deuren in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012, maar kreeg veel kritiek wegens de hoge kostprijs (68 miljoen euro) en het beperkte aantal passagiers.

Meest gelezen