Video player inladen...

Bruno Tobback: "Antwerpse kartel voelde aan als verstandshuwelijk en dan sneuvel je snel bij tegenwind"

Oud-SP.A-voorzitter Bruno Tobback neemt het op voor zijn partijgenoot Tom Meeuws in Antwerpen. "Ik zie geen reden waarom die man niet geschikt zou zijn als politicus", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Dat het Antwerpse kartel zo snel gesneuveld is, heeft volgens Tobback te maken met een gebrek aan "emotionele verbondenheid" tussen de partijen.

"Kartels werken vooral als er een minimum aan emotionele verbondenheid is", stelt Tobback, die verwijst naar Gent waar er wel succesvol wordt samengewerkt door SP.A en Groen. "In Antwerpen voelde het meer aan als een verstandshuwelijk en dan sneuvel je al snel als er tegenwind komt."

Tobback erkent dat Tom Meeuws geen onbeschreven blad is, maar volgens hem is een "absoluut streven naar maagdelijkheid" ook geen goede zaak. "Iemand die je naar de politiek haalt vanuit een andere bezigheid en die dat gedaan heeft met een zekere drive, die is sowieso een paar keer met zijn kop tegen de muur gelopen. Ook zo iemand met een palmares met ezelsoren moet -onder voorwaarden- een kans kunnen krijgen in de politiek."

Ook iemand met een palmares met ezelsoren moet een kans kunnen krijgen in de politiek.

Bruno Tobback (SP.A)

"Heeft hij geld in zijn zakken gestopt? Neen. Heeft hij wetten overtreden? Neen. Heeft hij de gemeenschap geschaad? Neen. Heeft hij op zijn eentje beslist om dat feest te organiseren? Neen. Heeft hij de grens opgezocht van de macht die hij had en die proberen uit te breiden? Ja, en hij zal daarin de enige niet zijn. Maar ben je daarom ongeschikt om in de politiek te gaan? Volgens mij niet. En voor de rest moet de kiezer daarover oordelen."

De voormalige SP.A-voorzitter is kritisch voor de houding van Groen. "Iedereen binnen het kartel was op de hoogte (van de omstandigheden van het vertrek van Meeuws bij De Lijn, red.). Als je dan zegt: wij accepteren dat en we vinden het geen issue, dan moet je als het openbaar wordt ook wel rugdekking geven. Anders ben je niet serieus bezig."

Bekijk hier de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag".

Meest gelezen