Burgemeester Schaarbeek: "Er is niets dat die razzia's aan Maximiliaanpark rechtvaardigt"

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) zal niet instemmen met nieuwe politieacties in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft die nieuwe acties in de Kamer aangekondigd. Volgens hem zijn de acties nodig om een nieuwe toevloed aan migranten daar onder controle te houden en te voorkomen dat er een nieuwe "jungle van Calais" ontstaat.

Clerfayt zegt aan  Belga dat er voor zo'n acties toestemming van de bevoegde administratieve overheden nodig is. Hijzelf als burgemeester van Schaarbeek zal daarvoor geen toestemming geven."Er is niets dat die razzia's rechtvaardigt", zegt hij. 

Het toppunt is dat die razzia's gepland zijn op het tijdstip dat veel vrijwilligers komen helpen om te voorkomen dat mensen omkomen van honger en kou

Burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) van Schaarbeek

Volgens Clerfayt dienen de acties vooral een electoraal doel en spelen ze in "op de angst van de bevolking". Volgens hem is de situatie in het Noordstation en het Maximiliaanpark niet zoals de minister die beschrijft. 's Nachts zijn daar geen groepen van meer dan 500 mensen, zegt hij. "Het toppunt is dat die razzia's gepland zijn op het tijdstip dat veel vrijwilligers komen helpen om te voorkomen dat mensen omkomen van honger en kou."

Clerfayt geeft toe dat er drukke momenten zijn, bij de voedselbedeling, die het moeilijker maken om de zaak proper en beheersbaar te houden. Maar dat rechtvaardigt volgens hem "de razzia's om een Calais bis te voorkomen niet".

Het gaat hier over het Noordstation en in het Noordstation is de spoorwegpolitie bevoegd

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend"

"Ik wil niet in polemiek gaan met geen enkele burgemeester", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend". De discussie lijkt intussen te verglijden over wie waar bevoegd is. "Het gaat hier over het Noordstation en in het Noordstation is de spoorwegpolitie bevoegd. Mijheer Clerfayt hoeft daarvoor geen toelating te geven."

Meest gelezen