Doorbreken Chinese schepen in het geheim embargo tegen Noord-Korea?

Volgens de Verenigde Staten doen minstens 6 Chinese schepen zaken met Noord-Korea.  Ze proberen hun sporen op alle mogelijke manieren uit te wissen. De Chinese overheid zegt dat ze niet alle schepen kan controleren. 

Satellietbeelden moeten het bewijzen: minstens 6 Chinese schepen hebben eind vorig jaar Noord-Koreaanse steenkool geleverd aan Rusland en Vietnam. Daarmee doorbreken ze het VN-embargo tegen Noord-Korea. De schepen laadden hun cargo op in een Noord-Koreaanse haven of midden op zee. Het bericht staat in de Wall Street Journal.

De beelden werden verzameld door een Amerikaans spionagevliegtuig. De verdachte schepen zetten hun automatisch detectiesysteem af (AIS)  van zodra ze in Noord-Koreaanse wateren waren. Een van de schepen, de Glory Hope 1,  vaarde onder Panamese vlag. Nadat het zijn cargo had opgeladen vaarde het naar China maar daar ging het nooit voor anker. Nadien zette het koers naar Vietnam om zijn lading af te zetten.  

Zwarte lijst

Het is niet de eerste keer dat Chinese schepen beschuldigd worden van het doorbreken van het VN-embargo. In december nog zouden twee tankers op zee olie hebben overgepompt in Noord-Koreaanse tankers. Toen ontkende de Chinese overheid alle betrokkenheid. "Geen enkel land kan met 100 procent zekerheid zeggen dat het geen enkele sanctie overtreedt." 

Dit keer heeft de Chinese overheid een onderzoek ingesteld naar minstens 4 van de betrokken schepen. Minstens één van de eigenaars zou aangehouden zijn.  China verzet zich wel tegen de eis van de VS om de 6 verdachte schepen op een zwarte lijst te zetten zodat ze geen enkele haven meer binnen mogen. Overigens zouden ook Russische schepen zich schuldig maken aan illegale handel met Noord-Korea. 

Meest gelezen