AFP or licensors

Egyptische president Sisi stelt zich kandidaat voor tweede ambtstermijn

Egyptisch president Adbel Fattah al-Sisi heeft in een televisieboodschap aangekondigd dat hij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen van einde maart. Sisi is al staatshoofd van Egypte sinds 2014, één jaar nadat hij als minister van defensie en stafchef van het leger een militaire coup leidde tegen de toenmalige Egyptische president Mursi.

De staatsgreep in Egypte kwam er in de nasleep van massaal straatprotest tegen het bewind van president Mursi, lid van de islamitische Moslimbroederschap. Sindsdien is de macht van het leger in Egypte alsmaar groter geworden en regeert Sisi zelf met ijzeren hand.

Nu heeft Sisi in een rechtstreeks uitgezonden televisieboodschap openlijk verklaart dat hij voor een tweede ambtstermijn wil gaan. "Ik kondig jullie in alle eerlijkheid en transparantie, en in de hoop dat jullie dit accepteren, aan dat ik me kandidaat stel voor het ambt van president van deze republiek", zo verwoordde Sisi het. In de mededeling zette hij ook zijn verdiensten als president in de verf. De boodschap werd uitgezonden op de Egyptische openbare omroep.

De presidentsverkiezingen in Egypte vinden plaats van 26 tot 28 maart. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 29 januari. Als niemand meteen meer dan 50% van de stemmen behaalt, dan komt er een tweede verkiezingsronde, eind april.

Meest gelezen