Nieuw uitstel voor onbelast bijverdienen na belangenconflict, Reynders: "PS zoekt conflict op"

De Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) in Brussel heeft een belangenconflict ingeroepen tegen het maandelijks 500 euro onbelast bijverdienen, een maatregel van de federale regering. Daardoor wordt die maatregel nu 60 dagen geblokkeerd. Federaal vicepremier Didier Reynders (MR) ziet hierin de "wil van de PS om naar een conflict te gaan". 

De maatregel over 500 euro onbelast bijverdienen werd door de federale regering beslist in het Zomerakkoord, maar moet nog goedgekeurd worden in de Kamer. Dat zal nu opnieuw vertraging oplopen door het belangenconflict van de Cocof.

Minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) is namelijk tegen de maatregel van de federale regering. Volgens hem zal het een impact hebben op verschillende domeinen waarvoor de deelstaten bevoegd zijn. De Franstalige socialist vindt ook dat het klassieke arbeidscircuit te hard zal beconcurreerd worden door de bijverdieners.

Demotte dreigde in december al met een belangenconflict. Het overleg sindsdien heeft niets opgeleverd en nu is er dus effectief een belangenconflict ingeroepen. Niet in het parlement van de Franse Gemeenschap zelf, want daar beschikt de federale regeringspartij MR over een blokkkeringsminderheid.

Het is de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel die - met de nodige 3/4-meerderheid dankzij de partijen PS, CDH, Défi en Ecolo - het belangenconflict heeft ingeroepen in het Brussels Parlement.

De Croo: "Blijkbaar vindt men het oké dat mensen die mekaar helpen plat belast worden"

Federaal vicepremier Alexander De Croo vindt het uitstel jammer. Het onbelast bijverdienen is een trofee van zijn partij Open VLD in het Zomerakkoord en de relancewet van de federale regering.

"Dit is een puur fiscale zaak en federaal kunnen wij de fiscale systemen maken om ervoor te zorgen dat zoiets mag. De essentie van deze maatregel is voor ons dat mensen die mekaar helpen niet plat belast worden. Blijkbaar vindt men het in de Cocof wel oké dat mensen plat belast worden wanneer ze elkaar helpen."

Videospeler inladen...

Reynders: "PS zoekt conflict op"

Voor de Franstalige liberale vicepremier Didier Reynders zijn de Franstalige socialisten van de PS de schuldige. "We hebben veel onderhandelingen gedaan om tot een oplossing te komen. Dat was mogelijk met minister Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, CD&V) in Vlaanderen en met mevrouw Greoli (Waals minister van Sociale Zaken, CDH) aan Franstalige kant.

"Het is een traditie nu om zo een politiek conflict te hebben met een deel van Brussel, met de Franstalige partijen daar. Het onbelast bijverdienen is een zeer goede maatregel voor veel mensen, maar de PS heeft blijkbaar de prioriteit om een conflict aan te gaan."

Videospeler inladen...

"Zwaar teleurgesteld"

"Ik ben zwaar teleurgesteld dat de sportsector het slachtoffer is van dit politiek communautaire spel", reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). "We hebben een voorstel uitgewerkt waardoor we een oplossing bieden voor de vele geëngageerde trainers, coaches, scheidsrechters en juryleden. Ons voorstel voor sport werd breed gedragen en door niemand ter discussie gesteld."

"Door de kar te overladen en het politieke spel dat daarop volgde zijn de vele geëngageerde mensen uit de sportsector onterechte slachtoffers. Iedereen in de sportsector wil met dit nieuwe systeem aan de slag. Alle partijen beweren dat ze het systeem voor de sportsector goed vinden." 

"Ik herhaal met klem mijn vraag: laat het systeem ingaan voor sport, en bekijk dan nadien eventuele uitbreidingen”, besluit Muyters.

Meest gelezen