Video player inladen...

Ghelamco-topman: "Bod gekregen van 15.000 euro om boek tegen te houden"

Paul Gheysens, de topman van de Ghelamco Group, zegt dat de advocaat van Doorbraak, de vroegere uitgever van het omstreden boek "De illegale Ghelamco Arena", hem probeerde te chanteren. "We moesten 15.000 euro betalen en dan zou het boek niet verschijnen."

Vandaag kunnen alle journalisten het volledige Ghelamco-dossier inkijken. Het stadsbestuur, KAA Gent en de Ghelamco Group willen hiermee aantonen dat ze niets te verbergen hebben. Ze reageren daarmee op de beschuldigingen in het boek "De illegale Ghelamco Arena". Daarin staat onder meer dat het stadion illegaal gebouwd is, zonder openbare aanbesteding.

€15.000 voor gemaakte kosten

In november wilde Ghelamco de publicatie van het boek laten tegenhouden, maar een rechtbank oordeelde dat dit niet nodig was. "We hebben ons daarbij neergelegd en gingen niet in beroep", verklaarde Paul Gheysens op de persconferentie. "Maar daarna werden we gecontacteerd: betaal ons 15.000 euro en het boek verschijnt niet. Blijkbaar was het al gedrukt en wilden ze met dat bedrag de kosten betalen. We hebben niets meer van ons laten horen. De persvrijheid afkopen, dat is het laatste wat we wilden." Gheysens zegt dat hij van dit voorstel bewijs heeft op papier.

Doorbraak ontkent

De auteur van het boek, Ignace Vandewalle, zegt dat hij hier niets van wist. "Ik viel echt van mijn stoel. Het is schandalig dat uitgeverij Doorbraak dit voorstel heeft gedaan zonder mijn toestemming. Dit is schandalig, ik had dit nooit toegestaan. Er is niets dat mij ervan zou kunnen weerhouden om dit boek uit te geven". Uitgeverij Doorbraak ontkent dat het een dergelijk aanbod heeft gedaan.

Video player inladen...

Meest gelezen