Jonas Hamers / ImageGlobe

Kleinhandelaars willen afronden naar 0 of 5 eurocent verplicht maken voor alle winkels

Nauwelijks 1 op de 3 handelaars rondt het kassaticket of de prijzen in de rekken af naar het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent. Twee jaar geleden zijn nochtans afrondingsregels ingevoerd om minder muntstukken van 1 en 2 eurocent te gebruiken. Maar die regels zijn wel vrijwillig.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) onderzocht 657 handelaars in verschillende sectoren en stelde vast dat 29 procent van hen nu al de prijs afrondt. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden, maar nog altijd te weinig vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

"Sinds 8 januari 2016 mogen handelaars afronden naar 0 of 5 eurocent. Ze kiezen daar zelf voor. Het is geen verplichting. Maar eigenlijk wil 83 procent van hen wel verplicht afronden. Zo moeten ze geen schrik hebben dat de klanten naar de concurrentie lopen omdat die de bedragen niet afrondt."

Waarom afronden?

Zoeken naar "rosse" muntstukken van 1 en 2 eurocent kost tijd, zowel voor de klant als voor de handelaar. Soms hebben winkeliers eurocenten te kort. Op andere ogenblikken hebben ze er te veel. Maar als ze die munten naar de bank willen brengen, rekent die wel kosten aan.

Afronden is ook interessant voor de consument, zegt het NSZ. Want dan wordt er overal afgerond en zijn er geen oeverloze discussies meer. 7 op de 10 handelaars stipt wel aan dat een verplichting om af te ronden ook moet gelden voor webwinkels. Anders worden fysieke winkels benadeeld.

Het NSZ gaat de bevindingen van het onderzoek voorleggen aan federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en federaal minister van Zelfstandigen en Kmo’s Denis Ducarme (MR).

Afronden? Zo werkt dat

Om de klant niet op te zadelen met muntjes van 1 of 2 eurocent mogen handelaars afronden naar 0 of 5 eurocent. De regels daarvoor bestaan al sinds 1 oktober 2014. Ze gelden sinds 8 januari 2016 ook voor elektronische betalingen. Kwestie van alle betaalmiddelen gelijk te schakelen.

Als de prijs eindigt op 1, 2, 6 of 7 eurocent wordt naar beneden afgerond, in het voordeel van de consument: 12,91 euro wordt dan 12,90 euro en 12,97 euro wordt 12,95 euro. Afronden naar boven gebeurt als de prijs eindigt op 3, 4, 8 of 9 eurocent. Zo wordt 12,93 euro afgerond naar 12,95 euro en 12,99 euro naar 13,00 euro. Het voordeel is dan voor de handelaar.

Meest gelezen