Jambon: "Tevreden over bekendheid 1722, maar uur wachtrij is geen goede dienstverlening"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat het nieuwe noodnummer 1722 voor niet-dringende gevallen steeds bekender wordt. Tijdens het stormweer gisteren kwamen er 34.404 oproepen binnen. Dat bracht soms lange wachttijden met zich mee, waar Jambon lessen uit wil trekken.

1722 werd in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat het echte noodnummer 112 vrij zou blijven voor de levensbedreigende noodsituaties. Heel wat mensen die gisteren schade hadden door het stormweer hebben gisteren gebeld.

"Ik ben blij dat het nummer ingang gevonden heeft in de hoofden van de mensen", reageert minister Jambon. Hij ziet naar eigen zeggen een hele verbetering tegenover de situatie van voor het bestaan van 1722.

"Vroeger zagen we dat het nummer 112 vaak overbelast werd door oproepen die niet echt het urgente karakter hadden. Met het nieuwe aparte nummer hebben we dat nu al voor een groot deel kunnen oplossen."

"Lessen trekken"

Het feit dat het nieuwe noodnummer intussen kennelijk al goed bekend is geraakt, had gisteren ook zijn keerzijde. Er waren lange wachttijden. Dat beseft ook minister Jambon.

"Omdat het gaat over oproepen die geen urgent karakter hebben, is het minder erg. Maar ik heb gehoord van mensen die een uur in de wachtrij hebben gestaan. Dat is natuurlijk geen goede dienstverlening. We zullen daar rekening mee houden."

Jambon wil lessen trekken, maar benadrukt dat het moeilijk in te schatten blijft. "Er kondigt zich een natuurfenomeen aan, we gaan het nummer 1722 openen. Maar hoeveel oproepen kan je verwachten en dus hoeveel capaciteit moet je er tegen zetten? Uit elk evenement zullen we lering trekken."

Vacatures

Gisteren werden uiteindelijk 30 mensen extra ingezet, wat het totaal bracht op zo'n 80 mensen die het nummer 1722 bedienden. Bovendien staan er een aantal vacatures open.

"Er zitten op dit moment 40 mensen op de schoolbanken, in eerste instantie voor het nummer 112.  Een aantal vacatures staat nog open, maar dit is een knelpuntberoep. Mensen kunnen eens kijken op de website van Binnenlandse Zaken", aldus Jambon.

De oproepen kwamen vooral uit de provincies Antwerpen ( 61,6 procent ) en Limburg ( 18,3 procent ). Uit de andere provincies kwamen relatief veel minder oproepen :

  • Oost-Vlaanderen:  8 procent
  • West-Vlaanderen :  2,2 procent
  • Vlaams-Brabant : 5,7 procent

 

 

Meest gelezen