Kankerpatiënte (34) wordt verplicht met pensioen gestuurd omdat ziekteverlof opgebruikt is

Een jonge kankerpatiënte is op haar 34e met pensioen gestuurd, omdat al haar ziekteverlof was opgebruikt door de behandelingen van haar kanker. Dat meldt regionale omroep TV Oost. De vrouw moest dus verplicht met pensioen, wegens lichamelijke omstandigheden. Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) laat in een reactie weten dat hij momenteel werkt aan een hervorming van die bewuste wet.

In de reportage van TV Oost vertelt Tinneke Van de Velde hoe ze na haar kankerdiagnose nu niet langer kan werken maar als gepensioneerde thuis moet blijven. Op haar 27e kreeg ze te horen dat er leukemie was vastgesteld. Omdat ze op dat moment als opvoedster werkte, onder het ambtenarenstatuut, viel ze tijdens haar behandeling terug op een ziekte-uitkering.

Van de Velde herstelde, maar de kanker bleek vier jaar later nog niet helemaal bestreden. Op dat moment was al haar ziekteverlof door haar eerdere behandelingen al opgebruikt. "Ik werd opgeroepen door de medische commissie. Daar hebben ze na amper 10 minuten beslist om mij definitief met pensioen te sturen wegens lichamelijke ongeschiktheid. Ik was toen nog maar 34 jaar", vertelt Van de Velde, nu 39, aan TV Oost.

Pensioen plus invaliditeitsuitkering

Die beslissing heeft ook financiële gevolgen voor Van de Velde: ze moet zien rond te komen met 700 euro per maand. Ze krijgt een pensioen van 378 euro per maand, aangevuld met een invaliditeitsuitkering van 311 euro.  Volgens Kom Op Tegen Kanker is zij zeker niet de enige kankerpatiënt in deze situatie. Heel wat mensen die zich nog fit genoeg voelen én willen werken worden in de praktijk tegengehouden door de huidige pensioenwet.

Wet van 1844

Naar aanleiding van de getuigenis van Van de Velde laat bevoegd minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) weten dat hij bezig is aan de hervorming van de wet rond de pensioenen wegens lichamelijke omstandigheden. De huidige wetgeving dateert al van 1844. De regering gaat die wet hervormen en het verplichte pensioen vervangen door een invaliditeitsuitkering, zo laat hij weten. Zo kunnen zieke mensen die zich fit genoeg voelen, toch weer aan het werk gaan. Volgens TV Oost overlegt Bacquelaine daar ook over met de deelregeringen.

Meest gelezen