Video player inladen ...

Mag je lachen met andermans leed? Philippe Geubels doorbreekt een "Taboe"

Op Eén start vanavond een nieuwe reeks met Philippe Geubels. De stand-upcomedian tast de grenzen van de humor af en trekt op avontuur met mensen met wie je normaal niet lacht.

"Taboe” is een nieuwe mengvorm van human interest en comedy. Philippe Geubels trekt telkens voor een week op pad met vier mensen, met wie je doorgaans niet lacht: ongeneeslijk zieken, psychiatrische patiënten, mensen met een beperking, holebi’s, zwaarlijvigen, blinden, mensen die in armoede leven of die een andere huidskleur hebben. Geubels maakt voor en over hen ook een comedyshow.  

Video player inladen ...

"Kan ik hen nog in de ogen kijken?"

De comedian heeft wel schroom om dergelijke moppen te maken. "Ik had dat onderschat", geeft Geubels toe. "Met de ongeneeslijk zieken op pad gaan was emotioneel de zwaarste week, maar ook met mensen in armoede was superzwaar. Je beseft niet wat het is om in armoe te leven tot je die ervaring hebt."

"Daar sta ik dan op het podium, ik heb vier moppen over mensen met obesitas, en er zitten vier heel dikke mensen op de eerste rij. Durf ik die moppen nog maken? En kan ik die mensen daarna nog recht in de ogen kijken? Daar gaat dit programma over."

"Medelijden is vaak erger dan humor"

De mensen gingen daar op een ongelooflijke mooie manier mee om, vindt Philippe Geubels. "Het was zeker niet een hele week alleen maar tristesse. Het is niet omdat je ongeneeslijk ziek bent, dat je niet meer kunt lachen, het is ook een manier om met je situatie om te gaan."

Geubels herinnert zich wat een blinde hem vertelde: "Van zodra iemand een grap maakt over het feit dat ik blind ben, voelt dat als een schouderklopje. Soms hebben mensen liever dat je daar een goeie -geen kwetsende- grap over maakt dan dat je errond dartelt in medelijden. Medelijden is voor iemand vaak veel erger dan humor."

Zijn er nog taboes?

"Sowieso vind ik dat je als komiek met alles mag lachen", zegt Geubels aan VRT NWS. "Ik doe dat wel niet zelf, ik zoek de grens niet echt op. ‘t Is ook iets wat grap per grap kan verschillen. Voor mij moet er altijd een evenwicht zijn tussen hoe choquerend en hoe geestig een grap is."

Op sociale media heerst tegenwoordig wel een sfeer dat je met niets meer zou mogen lachen, stelt Geubels vast, maar naar eigen zeggen voelt hij dat niet zelf bij zijn publiek in de zaal.  

"Taboe", op zondagavond om 20u30 op één, acht weken lang.