Michelle 'Jen' Williams: "Ik heb alleen maar goede herinneringen aan "Dawson’s Creek""

Tieners en jongvolwassenen waren er onmiddellijk weg van, van de vooral liefdesperikelen van Dawson, Joey, Pacey en Jen in de tv-serie "Dawson’s Creek", die 20 jaar geleden voor het eerst op de Amerikaanse televisie uitgezonden werd. Niet alleen voor James Van Der Beek (Dawson Leery) en Katie Holmes (Joey Potter) was het de start van een mooie carrière, vooral voor Michelle Williams, die de rol van Jen Lindley speelde, was het de eerste stap naar véél meer.

Williams heeft intussen één Golden Globe voor "Beste actrice in een musical of komedie", 4 Oscar-nominaties, 4 Bafta-nominaties, 1 Tony-nominatie en 2 Teen Choice-nominaties achter haar naam staan. En dat is dan nog maar een beperkte selectie van haar palmares.

Maar het begon dus eigenlijk allemaal met "Dawson’s Creek", waar Williams de 'bad girl' speelde, die door haar rijke ouders van New York naar het dorpje Capeside gestuurd wordt om bij haar oma wat goede manieren te leren. Williams was alle 6 seizoenen een van de vaste rollen van de serie, waarvan de laatste aflevering in mei 2003 uitgezonden werd.

Michelle Williams: "Ik was pas 15 toen ik die rol kreeg. Ik was echt nog zo jong. Ik was zo’n tiener die op zoek was naar wat er met mij en met anderen allemaal te gebeuren stond." (Radio Times, januari 2017)

"Maar dat ik mocht meedoen aan die serie, dat was ronduit geweldig. Het was een droomjob. Ik ben zelfs verhuisd naar North Carolina, waar de opnames plaatsvonden. Dat was daar zo rustig, zo veilig. Alsof ik 6 jaar lang in een liefdevol klein ballonnetje geleefd heb." (Radio Times)

Dat 'ballonnetje' was niet voor iedereen zo evident, maar Williams wilde daar wel bij helpen. Zo vertelde co-acteur Michael Pitt, die een tijdlang de rol van footballspeler Henry Parker, die een crush had op Jen, speelde: "Ik kwam uit een leefwereld die helemaal anders was. Ik woonde namelijk in een straat in New York City die men als 'Murder street' omschreef. Je was daar blij als er iemand neergeschoten was, want dan daagde tenminste de politie op. Op de set wilde ik niet dat men wist dat ik in een dergelijke straat woonde. Wie weet, misschien ontsloegen ze me dan. Maar Michelle, die bekommerde zich om mij. Zo nam ze me op een gegeven moment mee naar een boekenwinkel en wees me aan welke boeken ik best zou lezen." (Elle, juli 2012)

Uiteindelijk werd Williams een gevierde filmactrice, met opmerkelijke rollen in onder meer "Brokeback mountain", "Blue Valentine", "My week with Marilyn" en "Manchester by the sea". Dat ze ooit in een tienerserie speelde, lijkt daarbij ver weg. Williams: "Dat velen me niet meer linken met deze serie vind ik een ongelooflijk compliment. Daar hoop je eigenlijk op, want het gaat altijd om andere personages die je speelt. Wat helemaal niet betekent dat ik me van "Dawson's Creek" ook maar wil distantiëren. Die serie is van levensbelang geweest voor mij, op professioneel vlak dan. Dat ik minder aangesproken word over die rol, vind ik een bewijs van het feit dat ik als actrice gegroeid ben." (Huffington Post, juni 2012)

"Het feit dat ik een paar Oscarnominaties achter mijn naam heb staan, helpt daarbij natuurlijk ook. Maar ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat ik nooit mijn lot alleen maar aan "Dawsons’ Creek" verbonden heb. Dat ik daardoor beroemd was, heeft me nooit overrompeld. In mijn hoofd was ik al bezig met andere initiatieven en andere uitdagingen. Wat ik kon omdat ik zo’n stabiele werkweek had door deze serie, van maandag tot vrijdag." (Huffington Post)

"Ik herinner me dat James ooit zei: "Eigenlijk is deze serie vooral een liefdesdriehoek tussen Dawson, Pacey en Joey. Jij zal uiteindelijk de gelukkigste van ons allemaal zijn. Omdat jij in staat zal zijn om zonder last op je rug deze serie te verlaten. Jij zal het minst geïdentificeerd blijven met "Dawson’s Creek"." En hij heeft gelijk gekregen. Al vond ik het soms wel jammer dat mijn scènes zo beperkt waren en ik me afvroeg of ik iets verkeerds deed." (Huffington Post)

Hier beneden kunt u nog even herinneringen ophalen aan Michelle Williams en de hele ploeg in deze promo-trailer van "Dawson’s Creek", voor het eerst uitgezonden op 20 januari 1998:

Meest gelezen