Videospeler inladen...

Oproep aan gemeente­besturen: omarm de bib

In verschillende steden en gemeenten hebben honderden sympathisanten de bibliotheek letterlijk omarmd. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vragen ze om alle bibs in ere te houden.

In Brussel, Gent, Lanaken, Wevelgem, Sint-Pieters-Leeuw en Turnhout  vormden honderden sympathisanten, bezoekers en schoolkinderen een mensenketting rond de bibliotheek. Het was de start van de campagne #bibvooriedereen die handtekeningen verzamelt voor het bibliotheekcharter. 

Bib is geen verplichting meer

Later dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en de ondertekenaars willen de volgende gemeentebesturen diets maken dat een goed werkende openbare bibliotheek onmisbaar is, "een basisdienst", zegt Bruno Vermeeren van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD). Sinds 2016 zijn gemeenten immers niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben.

Muntpunt in Brussel, de Krook in Gent, de bibs van Lanaken, Wevelgem, Sint-Pieters-Leeuw en Turnhout zijn goede voorbeelden, volgens de actievoerders. Daar investeren de steden en gemeenten wél.

Hoe dichterbij de bib, hoe lager de drempel om er binnen te gaan.

Christophe Vekeman

"De bib is van levensbelang"

In Gent waren schrijvers Christophe Vekeman en Annelies Verbeke van de partij, net als historicus Bruno De Wever. In Brussel deed radio­presentatorJan Hautekiet mee.

De initiatiefnemers wijzen erop dat een bib niet enkel dient om boeken te ontlenen; veel mensen komen er ook om te studeren, om gebruik te maken van een pc, voor een lezing of voor een andere sociale activiteit. "Het is meer en meer een ontmoetingsplek in de stad," volgens de VVBAD. "Lokale bibliotheken zijn dan ook van levensbelang voor een gemeenschap."  

Het bibliotheekcharter wordt gesteund door organisaties uit het boekenvak, maar ook welzijns- en onderwijsorganisaties roepen op om het charter te ondertekenen.

Mensen maken gebruik van de bibliotheek om vooruit te raken in het leven.  

Bruno De Wever

Meest gelezen