Video player inladen...

Provinciegouverneurs: “Dit is niet meer houdbaar, de nationale politiek moet ons helpen”

De provinciegouverneurs maken zich ernstig zorgen over de problemen met transmigranten op snelwegparkings. Afgelopen nacht kwam het tot een confrontatie tussen een politiepatrouille en een groep transmigranten op een parkeerterrein in Groot-Bijgaarden. Volgens de gouverneurs neemt het probleem toe, en ook op steeds meer plaatsen.

“Er zijn enorm veel incidenten op de snelwegparkings”, zegt gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen. De parkings zijn populaire locaties bij transmigranten, van daaruit proberen ze in vrachtwagens richting het Verenigd Koninkrijk te geraken. En de technieken om op die parkeerterreinen te geraken, worden steeds driester. “De parking van Westkerke hebben we recent laten beveiligen. Men gaat gewoon met slijpschijven door de hekken.”  Frank Demeester van het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat. “We zien ook dat er meer en meer druk is op de parkings. Het gaat om mensen die vanuit Frankrijk komen, maar ook transmigranten die met de trein vanuit Brussel komen, en zo hier proberen te geraken.”

"Ik kijk naar zowel de Vlaamse als de federale overheid. Iedereen moet ons helpen", zegt Decaluwé. "Anders kunnen we de situatie niet meer beheersbaar houden." Een oplossing waar Decaluwé aan denkt is bewaking van de parkings door een private firma. "Dat is een tijdje gebeurd", zegt procureur Demeester. "En we merkten toen dat het probleem echt verkleinde." Ook Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, wil praten met de Vlaamse en federale overheid. "Het blijft een groot probleem. Maar laat ons ook een oplossing zoeken voor de migranten en de vrachtwagenchauffeurs."

Video player inladen...

Uitwijkmogelijkheden

Het probleem groeit, maar ook andere provincies krijgen ermee te maken. Tot nu toe gebruikten migranten die via ons land naar Groot-Brittannië willen vooral de route via de E40 richting kust. Maar daar zijn meer controles. Transmigranten zoeken dus uitwijkmogelijkheden, bijvoorbeeld via de provincie Antwerpen. "Sinds afgelopen zomer merken we dat er ook migranten via bijvoorbeeld de parkeerterreinen in Ranst of Postel in een vrachtwagen willen geraken", zegt Jean-Claude Gunst van de federale politie van Antwerpen. 

Ook gouverneur Briers van Oost-Vlaanderen bevestigt die trend. "In onze provincie zien we veel meer beweging op de parkings rond de E17, zoals in Waasmunster of Kalken." Deze maand alleen al zijn er 400 migranten opgepakt in Oost-Vlaanderen.

Video player inladen...

"Nood aan meer maatregelen"

Alle provincies hebben met het probleem te kampen. "Er zijn dan ook meer maatregelen nodig om de parkings beter te beveiligen", zegt de gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte. "Daar vragen we al langer om. We willen infrastructurele maatregelen, maar we zouden ook graag ‘s nachts een privébewakingsdienst inzetten. Want voor de wegpolitie wordt het onhoudbaar om dit te blijven opvolgen. De normale verkeerscontroles kunnen bijna niet gebeuren omdat ze hier de hele tijd mee bezig zijn. Er is ook te veel werk wat de administratie betreft, wanneer die mensen gecontroleerd en opgepakt worden. Er was even sprake van het inzetten van speciale teams om de politie te ondersteunen, maar dat gebeurt veel te beperkt."

Vlaams-Brabant ziet het probleem de laatste tijd ook stijgen. "Het voorbije jaar zijn er steeds meer vaststellingen van groepen mensen die proberen in vrachtwagens te kruipen. In Groot-Bijgaarden zijn er het voorbije jaar bijvoorbeeld bijna 300 mensen opgepakt in 2017. In 2018 waren er nu al 50. Er is een duidelijke stijging. Daarnaast zijn er ook problemen op de parkings in Heverlee, Rotselaar en Everberg."

Video player inladen...

Meest gelezen