Video player inladen...

PVDA wil bij gemeenteraadsverkiezingen doorbreken in de Vlaamse centrumsteden

De PVDA wil bij de gemeenteraadsverkiezingen later dit jaar doorbreken in minstens 20 Vlaamse centrumsteden. Dat heeft voorzitter Peter Mertens gezegd op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Antwerpen.  De breuk in het kartel van Groen en SP.A in Antwerpen noemt hij een "trieste vaudeville".

Mertens wil dat zijn partij de nieuwe voortrekker wordt van links. "Ik kan alleen maar vaststellen dat ook de laatste dagen heel wat mensen hun ogen richten op de PVDA", zegt hij in "Het Journaal". "Ze zeggen: we hebben links in Vlaanderen nodig, we hebben die kentering nodig tegenover dat rechtse beleid dat aan de macht is."

"En je hebt daar een locomotief voor nodig die sterk genoeg is en die genoeg principes heeft om dat waar te maken. Een locomotief die misschien niet de grootste is van de trein, maar wel de sterkste, en die de rest mee naar voor kan trekken."

Op dit moment zit de PVDA alleen in het district Borgerhout in het bestuur en heeft ze in 6 gemeenten verkozenen. Daar moet in oktober verandering in komen, vindt Mertens. De partij mikt vooral op de provinciehoofdsteden en de centrumsteden.

"Eigentijds marxisme"

In zijn toespraak voor de militanten had Mertens het onder meer over de tweehonderdste geboortedag van Karl Marx. "Wij zijn eigenzinnig links, met een eigentijds marxisme", aldus de partijvoorzitter. Hij haalde ook uit naar de pensioenplannen van de regering en de volgens hem te grote verwevenheid tussen bedrijfsleven en politiek in Antwerpen.

"Links moet zich buiten de verwevenheid houden en er ook iets aan doen", zegt Mertens, die pleit voor de oprichting van een "bureau voor transparantie en goed bestuur" om daarop toezicht te houden in Antwerpen.

Meest gelezen