Rusland lijkt alsmaar meer teleurgesteld in de Amerikaanse president Trump

Een jaar geleden hoopte Moskou dat Trump de sancties tegen Rusland wegens de crisis in Oekraïne zou opheffen of verzachten, maar die zijn het voorbije jaar nog uitgebreid, al was dat tegen de zin van de VS-president. Ook op andere terreinen lijkt Rusland geen prioriteit voor Trump.

Poetin en Trump zien elkaar enkel op grote bijeenkomsten, net zoals hier op de APEC-top in Vietnam

Niet enkel de Russische regering, maar ook nationalisten hadden vorig jaar duidelijk een afkeer van de Democratische presidentskandidate in de VS, Hillary Clinton. Toen Donald Trump verrassend verkozen werd, toonden ze zich daar duidelijk erg tevreden over.

Een jaar later lijkt dat enthousiasme fors bekoeld. Trump had dan wel vriendelijke woorden voor de Russische president Vladimir Poetin, maar tot daden is dat niet echt gekomen. Zo heeft Trump Poetin weliswaar ontmoet op internationale bijeenkomsten, maar een bezoek of bilaterale top is er nooit gekomen.

De Amerikaanse sancties tegen Rusland wegens de bezettting van de Krim zijn nog verscherpt, ook al gebeurde dat tegen de zin van Trump. De president heeft echter wel onlangs de verkoop van militair materieel aan Oekraïne mogelijk gemaakt.

Illusie dat alles beter was dan Clinton

De teleurstelling in het Kremlin is duidelijk. "Spijtig genoeg liggen de daden van de huidige regering in de VS in lijn met die van Barack Obama en dat ondanks de beloften van Donald Trump. Op bepaalde terreinen is de houding van de VS zelfs assertiever geworden", zo liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich onlangs ontvallen.

Andrej Kortunov, de voorzitter van de Russian International Affairs Council (RIAC), een denktank die advies verstrekt aan het Kremlin, geeft toe dat Moskou de illusie koesterde dat om het even wie (voor Rusland) beter zou geweest zijn dan Hillary Clinton als VS-president. In het beste geval heeft het Kremlin onderschat dat er in het Amerikaanse politieke model -anders in Rusland- beperkingen zijn aan de macht van een president.

Valery Garbuzov, directeur van het Instituut voor VS en Canadese Studies in Moskou, gaat zelfs verder: "Onder (Hillary) Clinton zouden we tenminste enige vorm van contact en dialoog gehad hebben, zeker op het vlak van wapenbeheersing".

 

 

Meest gelezen