Videospeler inladen...

Shutdown: valt de Amerikaanse regering vannacht zonder geld?

Als beide kamers van het parlement in Washington tegen middernacht lokale tijd geen akkoord hebben over tijdelijke financiering of president Donald Trump dat niet ondertekent, dan zullen veel federale overheidsinstellingen sluiten.

De patstelling in het alsmaar meer gepolariseerde land dreigt morgen opnieuw gevolgen te hebben voor veel burgers. Inzet is een wet over tijdelijke financiering van de federale overheid in Washington tot 16 februari.

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft tenminste een versie daarvan al goedgekeurd. Alle Democratische leden van het Huis stemden tegen. Nu zou hetzelfde dan moeten gebeuren in de Senaat, maar daar hebben de Republikeinen slechts één zetel op overschot en onder meer senator John McCain zou zijn partij niet steunen.

Of anders: ondanks hun meerderheid in beide kamers slagen de Republikeinen er voorlopig niet in om de financieringswet goed te keuren en dat is niet de eerste keer dat de meerderheid daar over de eigen voeten valt.

De financieringscrisis is vooral ideologisch gekleurd: de Democraten willen dat de verblijfsvergunning van meer dan 700.000 "dreamers" -mensen die illegaal als kind de VS zijn binnengekomen, maar er gedoogd worden- verlengen, ook als die termijn in maart verloopt. President Trump wil daar enkel aan tegemoetkomen als hij van het Congres geld krijgt om zijn beloofde muur langs de grens met Mexico te gaan bouwen.  Wat ook meespeelt, is dat er in november tussentijdse verkiezingen zijn voor het Huis en een derde van het Congres. Kiezers beschouwen een shutdown als iets erg negatief.

De overheid sluit (sommige) deuren

Als er geen akkoord is of als president Trump dat voor middernacht niet ondertekent, dan valt de federale overheid in de VS officieel zonder geld. Concreet zal die bij een dergelijke "government shutdown" dan niet-essentiële taken niet langer uitvoeren.

Zo zullen nationale parken, musea en administratieve en wetenschappelijke instituten dan de deuren sluiten en hun personeel met onbetaald verlof sturen. Er zullen dan geen visa of allerlei vergunningen zoals die voor wapenbezit of rijbewijzen uitgereikt kunnen worden. Essentiële diensten zoals veiligheid, het leger en rampenbestrijding zullen uiteraard nog wel actief blijven.

Een dergelijke shutdown is uitzonderlijk, maar er zijn er recent toch een aantal geweest. In 2013 was er zo een en dat voor 16 dagen lang toen de Democratische president Barack Obama en het Republikeinse Congres overhoop lagen over de financiering van "Obamacare". Onder president Bill Clinton was er zelfs twee keer een shutdown, een in 1995 en een in 1996. Ook in 1978 was er een onder president Jimmy Carter.

Toeval of niet, telkens was dat toen onder een Democratische president. Nu kan dat anders worden. Overigens liet president Trump zich onlangs ontvallen dat hij dat nog niet eens zo erg zou vinden. Een shutdown zou in zijn logica de overtolligheid van een aantal federale diensten bewijzen.  

Meest gelezen