Ymke Dirikx

The Eagles verzoenen zich met Hotel California

De softrockband Eagles heeft een rechtszaak tegen een hotel in Mexico in der minne geregeld. Het hotel droeg, volgens de groepsleden zonder toelating, de naam Hotel California - verre van toevallig ook de titel van de wereldhit die de Californische band in 1976 scoorde.

Het hele verhaal staat vandaag te lezen in het Britse muziekblad NME. De zaak werd geregeld nadat de eigenaars van het hotel in Todos Santos, in de deelstaat Baja California Sur, hadden af gezien van hun aanvraag om de naam Hotel California in de VS als handelsmerk op te eisen.

The Eagles hadden hun klacht op 1 mei ingediend bij de rechtbank van het Central District of California. Het hotel in kwestie telt elf kamers en, zo luidde het in de klacht, "moedigt de bezoekers actief aan" om te geloven dat er een band is tussen hotel en song.

Overigens heet het hotel niet (meer) Hotel California, maar Todos Santos Hotel (Allerheiligenhotel). Het hotel heette wel zo bij zijn opening, in 1950 - een kwarteeuw voor de softrockers het inmiddels donkergrijs gedraaide nummer uitbrachten. Nadat een Canadees paar het gebouw in 2001 had opgekocht, begonnen de twee, aldus volgens The Eagles, de oorspronkelijke naam te bezigen voor hun marketing en merchandising.

Meest gelezen