Tide Pod Challenge: YouTube verwijdert filmpjes van mensen die wasmiddelpods eten

YouTube en Facebook proberen er alles aan te doen om de verspreiding van de Tide Pod Challenge tegen te gaan. Het in de mond steken van de wasmiddelpods is een rage onder jongeren op sociale media, maar het is erg gevaarlijk voor de gezondheid. YouTube is bezig met het verwijderen van alle video's waarin de "uitdaging" te zien is. 

Bij de zogenoemde Tide Pod Challenge is het de bedoeling dat je de capsules in je mond houdt en wacht tot het plastic omhulsel is opgelost. Daarna spuug je de inhoud net op tijd weer uit. Vooral veel tieners hebben al video's online gezet waarin ze de pods in hun mond stoppen, er zelfs in bijten en het wasmiddel drinken. De Challenge is vernoemd naar het bekende Amerikaanse wasmiddel Tide. Volgens CNN zijn er al vijf jongeren gestorven aan de uitdaging. 

"De richtlijnen van YouTube verbieden inhoud die is bedoeld om aan te zetten tot gevaarlijke activiteiten, die een groot risico op fysieke schade met zich meebrengen", zei een woordvoerder tegen CNN. "Het veroorzaken van zelfverwonding staan we niet toe. Beelden ervan worden verwijderd zodra we ze tegenkomen." Ook op Facebook en Instagram zijn al video's verwijderd.

Proctor & Gamble, het moederbedrijf van Tide, had eerder al laten weten dat niets belangrijker is dan de veiligheid van de mensen die hun producten gebruiken. Naast misselijkheid en braken kunnen de capsules ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

"We zijn erg bezorgd over het oneigenlijke gebruik van de wasmiddelpods en we zijn aan het samenwerken met de sociale media om de schadelijke video's te verwijderen", stelt het bedrijf. Proctor & Gamble zette ook al  Rob Gronkowski van de National Football League in om de challenge uit de wereld te krijgen. In een filmpje dat op Twitter geplaatst werd, zegt hij: "Wat is er aan de hand mensen? Gebruik de pods om te wassen, niet om op te eten."  

Het Antigifcentrum in ons land heeft nog geen oproepen gekregen in het kader van de Tide Pod Challenge, maar waarschuwt ook voor de gevaren van vloeibare wasmiddelen in capsules. Bij problemen neemt u best meteen contact op met een arts of met het Antigifcentrum op het nummer 070/245.245. 

Meest gelezen