Videospeler inladen...

"Zonder intense samenwerking met overheid kan in België geen stadion gebouwd worden"

Een intense samenwerking tussen een stadsbestuur en een voetbalclub is noodzakelijk om de bouw van een stadion tot een goed einde te brengen. Dat hebben het Gentse stadsbestuur en de voetbalclub AA Gent benadrukt op een persconferentie waarin ze de beschuldigingen in het boek "De illegale Ghelamco Arena" hebben tegengesproken. Het volledige dossier rond de bouw en het beheer van het stadion kan sinds vandaag ingekeken worden.

AA Gent en het stadsbestuur hebben op de persconferentie meer informatie gegeven over het dossier van de Ghelamco Arena. In de perszaal van het stadion werden een veertigtal dikke ringmappen met notariële aktes, verslagen van raden van bestuur, oprichtingsstatuten, jaarrekeningen en dergelijke ter beschikking gesteld.

Het initiatief komt er naar aanleiding van het boek "De illegale Ghelamco Arena" van Ignace Vandewalle. Daarin worden vragen gesteld bij de manier waarop het stadion tot stand is gekomen. Onder meer de nauwe banden tussen het stadsbestuur en de voetbalclub worden aangeklaagd. Maar zowel de club als de stad stellen dat de wetgeving op geen enkel moment overtreden werd. Die goede verstandhouding is net een noodzakelijke voorwaarde om een stadiondossier tot een goed einde te brengen, zo klinkt het.

"Er zal in België geen nieuw stadion komen als er geen intense samenwerking is met de overheid", zegt Ivan De Witte, de voorzitter van AA Gent. Hij beklemtoont dat Gent de enige Belgische voetbalclub is die er de voorbije veertig jaar in slaagde om een nieuw stadion neer te poten.

"Stadion niet cadeau gegeven"

Ook Christophe Peeters, de Gentse schepen van Financiën, verdedigde de tussenkomst van de overheid. "De auteur is van mening dat de overheid geen rol te spelen heeft in sport. Dat we daarover van mening verschillen, maakt de Ghelamco Arena nog niet illegaal", zegt Peeters. Hij benadrukt daarbij de sociale rol die een voetbalclub ook speelt. "Bovendien investeren we ook in andere vormen van sportinfrastructuur, zoals zwembaden, sporthallen en atletiekpistes."

Hij wijst daarnaast nog op het feit dat de club jaarlijks meer dan 800.000 euro aan de stad Gent betaalt voor het gebruik van de Ghelamco Arena. "Het stadion is eigendom van de stad. We hebben dit dus niet cadeau gegeven aan de club", aldus Peeters.

Paul Gheysens, de CEO van bouwonderneming Ghelamco, verdedigde zich ook tegen de insinuaties dat hij het project zo goed als "cadeau" had gekregen. "We hebben 16,77 miljoen betaald voor de grond. En dat voor een project dat toen door velen 'twijfelachtig' genoemd werd", klonk het. "Uiteindelijk heeft de bouw ons dik 100 miljoen euro gekost."

"Politiek boek"

Tijdens de persconferentie werd ook meermaals de werkwijze van Ignace Vandewalle, de auteur van het boek, in twijfel getrokken. "Hij heeft op geen enkel moment contact opgenomen met de stad, en blijkbaar ook niet met de club, om de oorspronkelijke documenten op te vragen", zegt Christophe Peeters. Burgemeester Daniël Termont had het dan weer over een "politiek boek" dat als doel heeft om het stadsbestuur te schaden.

"Als een verbetering van de voetbalsituatie wordt nagestreefd, zoals de auteur zegt, dan had hij beter een beeld gegeven van het volledige landschap in plaats van zijn pijlen te richten naar één enkele club", zegt De Witte daar nog over.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) had eerder al aangekondigd dat hij een klacht zal indienen tegen de auteur van het boek wegens laster en eerroof.

Meest gelezen