VRT, Mediahuis en Medialaan werken samen aan digitale radiospeler

De VRT, Mediahuis en Medialaan werken samen aan een digitale radiospeler. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) is enthousiast over de samenwerking. De drie partners zullen samen een licentie nemen bij de universele radiospeler en app Radioplayer Worldwide. 

Steeds meer mensen luisteren online naar de radio, via een site of app. De samenwerking tussen de drie publieke en private mediaspelers zal toelaten om digitaal en via apps naar alle Vlaamse radiospelers te luisteren via Radioplayer Worldwide. Dat is een non-profitorganisatie die opgericht werd door de BBC en de grote commerciële radiostations in Groot-Brittannië. Intussen is de Radioplayer operationeel in tien landen en in Wallonië. Daar startte de RTBF met de commerciële sector een gezamenlijke radiospeler.

Radioplayer Wordwide geeft haar partners de volledige controle over de data en mogelijke inkomsten die ze uit online luisteren halen. Zo schermt de speler haar partners tegen andere marktspelers af. Bovendien kunnen de radio-omroepen de kosten delen om het online luisteren verder te vernieuwen. 

“Als mediaminister juich ik deze samenwerking toe", reageert Sven Gatz (Open VLD). "Helemaal in de lijn van het regeerakkoord, de beleidsbrieven en de beheersovereenkomst met de VRT spoort dit initiatief met de versterking van ons Vlaamse media-ecosysteem waarvoor ik ijver. Bovendien past de radiospeler zoals de omschakeling naar DAB+ in het nieuwe digitale luisteren.”

De VRT (met Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara), Medialaan (met Qmusic en Joe) en Mediahuis (met Nostalgie) zullen een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) oprichten die kan aansluiten bij Radioplayer Worldwide. Op termijn is het de bedoeling dat ook andere Nederlandstalige radiostations er een plaats op krijgen, zodat er een online radiospeler komt voor de hele Vlaamse markt.

De VRT-directie verwelkomt de beslissing van de Vlaamse regering om het digitale initiatief Radioplayer te ondersteunen. "Dat zal ons toelaten om samen met de andere Vlaamse mediagroepen ons voor te bereiden op het radiolandschap van morgen. Maandag zullen we dit initiatief ter goedkeuring voorleggen aan onze raad van bestuur.”

Meest gelezen