Francken na aanval op politie: "Het is nog maar een begin"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vreest dat het geweld met transmigranten van afgelopen nacht alleen maar erger wordt omdat migranten en vluchtelingen Europa blijven binnenkomen. Hij vreest ook voor meer agressie omdat transitmigranten blijkbaar 's nachts alcohol drinken voor ze proberen in een vrachtwagen te klimmen. Bovendien is illegale migranten terugsturen volgens hem hier niet altijd een realistische optie.

De  federale wegpolitie heeft gisteravond een gerichte controleactie gehouden op het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden. De agenten werden daarbij aangevallen door een grote groep transmigranten nadat de politie hen had betrapt toen ze in een vrachtwagen probeerden in te breken. Twee van de zes agenten raakten lichtgewond. De politie kon 16 migranten oppakken.

"Het is nog maar een begin", zegt Francken in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij vreest ook voor problemen met transmigranten in de haven van Oostende, waar binnenkort een nieuwe ferryverbinding met Groot-Brittannië wordt opgestart.

Dit is een fenomeen waarvoor geen structurele oplossing is

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Francken wijst op de nationaliteit van de migranten die vannacht in Groot-Bijgaarden zijn opgepakt: Eritrea, Soedan en Ethiopië. Het gaat om drie landen naar waar repatriëren momenteel zo goed als onmogelijk is wegens de mensenrechtensituatie. "Ik ga geen mensen opsluiten als ik ze niet wegkrijg, want dat is tegen de wet", zegt de staatssecretaris. Hij zegt alleen mensen in een gesloten centrum te kunnen opsluiten als er een reële kans op terugkeer is. "Dit is een fenomeen waarvoor geen structurele oplossing is", aldus Francken.

Dat transmigranten agressief worden, verwondert hem niet. "Die mensen zijn ten einde raad en zijn bereid ver te gaan." Bovendien blijken nogal wat migranten tijdens deze winterdagen al eens naar de fles te grijpen, tegen de kou, en dat kan de toegenomen agressiviteit mee verklaren. 

Vanmorgen plaatste Francken ook al een boodschap op Facebook.

"Veiligheid vrachtwagenchauffeurs gaat voor"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wijst op de inspanningen die al gebeurd zijn om de parkings langs de E40 beter te beveiligen. "In eerste instantie hebben we de parkings in Oost- en West-Vlaanderen aangepakt: sommige parkings worden 's nachts gesloten en andere worden beveiligd zodat vrachtwagenchauffeurs er veilig kunnen overnachten met onder andere hoog hekwerk en goede faciliteiten. Omdat we beseffen dat de inklimmingsproblematiek zich steeds verplaatst, pakken we ook de parkings in Vlaams-Brabant aan."

Wat de parking in Groot-Bijgaarden betreft, heeft Weyts de concessiehouder gevraagd om de locatie beter te beveiligen en te zorgen voor een herinrichting waardoor de vrachtwagens veiliger gegroepeerd kunnen worden. Het gaat dus niet alleen om betere beveiliging, maar om een volledige herinrichting van de parking. Daar zijn volgens Weyts ook middelen voor uitgetrokken.

Er is wel één buurtbewoner die zich via juridische procedures verzet tegen de plannen. Maar Weyts wil de uitkomst van die juridische procedures niet afwachten om in te grijpen. "Ik vraag de parkinguitbater uitdrukkelijk om niet meer te wachten tot de juridische procedures zijn uitgeput. De veiligheid van honderden vrachtwagenchauffeurs en politieagenten gaat voor op de bezwaren van één buur", aldus Weyts.

"Onaanvaardbaar"

"Ik moet niet herhalen dat dit onaanvaardbaar is", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerder vandaag op het incident in Groot-Bijgaarden. Hij waarschuwt dat de politie beter zal worden voorbereid dat er geweld tegen hen kan worden gebruikt.

"Dit toont aan dat de acties tegen illegale transmigranten verder moeten gaan", aldus Jambon. "Ik denk dat we vooral de acties tegen mensensmokkelaars moeten opdrijven. (...) Er zijn al veel arrestaties gebeurd, maar het is nog niet opgelost", erkent hij.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen