"Herboren" van Majd Khalifeh krijgt Liberales-prijs

VRT NWS-journalist Majd Khalifeh sleept de jaarlijkse prijs van denktank Liberales in de wacht, voor zijn persoonlijke verhaal over zijn traject als vluchteling en nieuwkomer in de Vlaamse samenleving.  

De liberale denktank Liberales bekroont elk jaar een non-fictieboek dat de liberale waarden en maatschappijvisie sterk en overtuigend weet uit te dragen.  Uit een shortlist van vijf kwam 'Herboren' als beste uit de bus voor het voorbije jaar 2017.

Volgens voorzitter Claude Nijs "leest het boek als een roman." De jury was vooral geraakt door het levensverhaal van Khalifeh, en hoe die zich vanuit een moeilijke situatie een weg wist te banen naar een positieve toekomst. Ook de ijver waarmee hij het Nederlands wou beheersen, is voor Liberales een belangrijk signaal. "Ja, je zou Majd Khalifeh in die zin een rolmodel kunnen noemen," zegt Claude Nijs.

Khalifeh reageert heel verheugd. De prijs van Liberales spoort immers heel goed met het idee dat hij zelf de centrale boodschap vindt van zijn boek. "Wat ik andere vluchtelingen of nieuwkomers op het hart wil drukken, is hoe belangrijk de vrijheid is die ze in een land als België kunnen vinden. Die vrijheid heeft mij de kans gegeven om het traject af te leggen dat ik heb gekozen, om te worden wie ik nu ben. Die vrijheid mag niemand onderschatten."

Majd Khalifeh wil de eer delen met zijn co-auteur Thijs Delrue, die het boek taalkundig en stilistisch beter heeft gemaakt. De prijs van Liberales wordt op 7 februari uitgereikt in Gent.

Meest gelezen