Video player inladen...

Vijf doden na gijzeling in hotel in Kaboel, taliban eisen aanval op

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vijf burgers omgekomen bij een aanval op het luxueuze Intercontinental Hotel, zes anderen raakten gewond. De drie aanvallers, die op de hotelgasten en het personeel schoten, zijn gedood door de Afghaanse veiligheidsdiensten. De taliban hebben de aanval opgeëist.

De aanval begon gisteravond en duurde ruim 12 uur .  Rond 21 uur, lokale tijd, drongen gewapende mannen het Intercontinental Hotel in Kaboel binnen. Ze  schoten eerst de bewakers aan de ingang neer. Nadien staken ze de keuken van het hotel in brand, waarna ze zich op de vierde en de vijfde verdieping verschansten. Er waren ook twee luide explosies te horen.

Speciale eenheden van het Afghaanse leger trokken gisteravond al het gebouw binnen en maakten er jacht op de aanvallers. Het kat-en-muisspel duurde ruim een halve dag.

De tol? Vijf burgers overleefden de aanval niet, zes raakten gewond. De drie aanvallers werden gedood en meer dan 150 mensen, onder wie 41 buitenlanders, werden uit het hotel gered.

Huwelijksfeest

De aanvallers waren gewapend met automatische geweren en handgranaten. In het hotel was op dat moment een huwelijksfeest aan de gang, en een conferentie met een honderdtal IT-experten, waaraan ook vertegenwoordigers van de regering deelnamen. 

Het zwaarbewaakte hotel is een van de twee luxueuze internationale hotels van de stad. Het was in 2011 al eens het toneel van een aanslag, die opgeëist werd door de taliban. Daarbij viel een twintigtal doden. De nieuwe aanval is intussen ook opgeëist door de taliban.

Meest gelezen