Videospeler inladen...

Doodsoorzaak muzikant Tom Petty bekend: overdosis pijnstillers

De weduwe en de dochter van de Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty hebben zijn doodsoorzaak bekend gemaakt. Petty overleed onverwacht op 2 oktober vorig jaar. De doodsoorzaak: een ongewilde combinatie van sterke pijnstillers. De familie hoopt dat ze door de bekendmaking andere levens kan redden. 

De 66-jarige zanger en gitarist Tom Petty leed aan verschillende kwalen, zegt de familie op Facebook. Een daarvan was een gebarsten heup. Om te kunnen blijven touren kreeg hij sterke pijnstillers voorgeschreven. Op de dag van zijn dood kreeg hij van de dokter te horen dat de barst in zijn heup een breuk was geworden. Volgens zijn familie nam hij vervolgens ongewild een te grote dosis medicijnen in. 

Tom Petty werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht maar kon niet meer gereanimeerd worden. Bij de autopsie trof de arts een combinatie van 7 medicijnen aan waaronder de sterke pijnstiller fentanyl, maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen.  Uiteindelijk stierf Petty aan multi-orgaanfalen. 

Verslavingsgolf

Daarmee sluit Tom Petty aan bij een lange rij Amerikaanse artiesten die overleden na een overdosis pijnstillers. De meest bekende recente overlijdens zijn die van muzikanten Prince en Michael Jackson.  Ook zij overleden na een - ongewilde- overdosis opoïden, sterke pijnstillers als fentanyl en morfine. 

Maar het zijn niet alleen sterren die overlijden na de inname van teveel pijnmedicatie. Naar schatting een miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan zware pijnstillers. Dat is een gevolg van het te gulle voorschrijfgedrag van artsen, onder druk van de farmaceutische industrie. In oktober riep president Trump de verslavingsgolf uit tot een nationale crisis.

"Veel mensen die sterven aan een overdosis opïoden begonnen met het innemen van pijnstillers na een ongeluk of wisten eenvoudigweg niet hoe krachtig de medicijnen zijn" schrijven weduwe Dana en dochter Adria Petty. "We hopen dat onze getuigenis op een of andere manier levens kan redden." 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen