Video player inladen...

Honderdduizenden Amerikanen betogen tegen president Trump tijdens tweede vrouwenmars

De tweede editie van de vrouwenmars heeft in zeker 250 Amerikaanse steden honderdduizenden op de been gebracht.  1 jaar Trump is er voor de betogers al teveel aan.  Ze roepen op om te gaan stemmen bij de tussentijdse verkiezingen in november. 

Voor de eerste editie van de vrouwenmars vorig jaar, een dag na Trump zijn aantreden, kwamen er nog zo'n miljoen demonstranten alleen al naar Washington om te protesteren. Dat was de grootste massademonstratie uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Nu lijkt de opkomst iets minder groot.

In zo'n 250 steden in Amerika, maar ook in de rest van de wereld, zijn mensen samengekomen om te protesteren. Het gaat om steden als Washington D.C., Florida of Los Angeles. In Washington D.C. zijn tien- tot twintigduizend mensen op straat gekomen. In New York werden officieel 120.000 betogers geteld, de organisatoren spreken van 200.000. De grootste opkomst was er in Los Angeles. Daar kwam een half miljoen activisten betogen.

Ze strijden niet alleen om meer vrouwenrechten en om de #metoo-beweging te steunen, maar ook tegen het beleid van Trump. Veel vrouwen vinden president Trump onrespectvol tegenover vrouwen en minderheden. Tijd voor 'pussy power', zo staat te lezen op de borden. Maar sommigen eisen ook de afzetting van de president.

 

Sommige mensen zijn opgewonden.  Heel wat mensen zijn boos. Maar ik denk dat iedereen hier is om gelijkheid te steunen. 

 

deelnemer vrouwenmars

In Los Angeles kwamen heel wat actrices en zangeressen mee op het podium, onder wie Olivia Munn, Lupita Nyong'o en Melissa Etheridge. Ze riepen de vrouwen op om in november zeker te gaan stemmen bij de tussentijdse verkiezingen. Ook vandaag zijn er nog vrouwenmarsen gepland, in de Verenigde Staten en op enkele andere plaatsen wereldwijd. 

Trump roemt zijn vrouwenbeleid

President Trump zelf heeft al gereageerd op twitter. Hij riep zelf de vrouwen op om "op deze zonnige dag" op straat te komen, maar dan wel "om de historische mijlpalen te vieren en de nooit geziene economische rijkdom  die de voorbije 12 maanden is gecreëerd. "