Videospeler inladen...

Franse keukenpaus Paul Bocuse overleden

De befaamde Franse chef-kok Paul Bocuse is overleden. Bocuse, één van de belangrijkste koks van de nouvelle cuisine, is 91 jaar oud geworden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Colomb meldde het overlijden van Bocuse op Twitter.  Dat toont het belang van Bocuse voor de Franse gastronomie. Met Bocuse verliest Frankrijk één van de grootste iconen van de "nouvelle cuisine", de beweging van Franse koks die zich afzette tegen de klassieke gastronomie, die toen op apegapen lag.  

Monsieur Paul, dat is Frankrijk.

Gérard Colomb

Bocuse leed aan parkinson en had een hartkwaal. Hij was bijna 92 en overleed in zijn geboorteplaats Lyon. Daar stond hij zijn leven lang achter het fornuis van zijn befaamde driesterrenrestaurant L'Auberge Du Pont.  Gault-Milliau riep Bocuse in 1989 uit tot kok van de eeuw. 

Naast chef was Bocuse ook ondernemer, met belangen in  horecazaken, en auteur van vele kookboeken.  Hij werd niet alleen bekend door zijn eigen keuken, maar was ook de leermeester van vele andere chefs.

Ook de grootste wedstrijd voor koks werd naar hem vernoemd: de "Bocuse d'Or." Dat evenement vindt om de twee jaar plaats, vanzelfsprekend in Lyon.

De twee kinderen van Paul Bocuse, Jerôme en Françoise, zetten de traditie verder. De oorsprong van de familie Bocuse in de culinaire wereld ligt in het jaar 1765, met een eerste eethuis in Lyon...  

Meest gelezen