Minister Ducarme wil meer controle op medische hulp voor illegalen

Federaal minister van maatschappelijke integratie Denis Ducarme wil dat er meer controle komt op de medische hulp voor illegale migranten.  Want nu is er nog te vaak misbruik, zegt hij in La DH en is ook bevestigd aan onze redactie.

Migranten die illegaal in ons land zijn hebben recht op medische hulp als ze dringend is, maar soms krijgen ze ook niet-dringende hulp. Dat misbruik moet eruit, vindt Federaal minister van maatschappelijke integratie Denis Ducarme. Hij wil daarom controle-artsen inzetten die de zorgverlening voor illegalen moeten controleren.

"Niet-dringende hulp is bijvoorbeeld een teveel aan echografieën voor een zwangere vrouw. Wettelijk heb je recht op drie, maar soms wordt een extra echografie gepland om het geslacht van de baby te weten. Dat lijkt ons niet dringend", zegt Helena Bex van het kabinet van Ducarme. Ook besnijdenissen zonder medische redenen of esthetische ingrepen zijn niet-dringende medische hulp.

Als een controle-arts ontdekt dat een illegale migrant niet-dringende medische hulp kreeg, dan zal de behandeling niet terugbetaald worden. "Dat heeft vooral effect op de artsen, want zij zullen uiteindelijk niet betaald worden", zegt Bex. De maatregel moet dus voornamelijk een afschrikkend effect hebben voor de zorgverleners. Het wetsontwerp van Ducarme werd al goedgekeurd door de ministerraad, en wordt komende week besproken in de commissie volksgezondheid. Over enkele maanden moet de wet in werking treden.

"Wetsontwerp legt grote druk op de arts"

De Belgische vereniging voor artsensyndicaten reageert bezorgd op de plannen van Ducarme. "Men legt een heel grote druk op de arts die geconfronteerd wordt met een eventuele dringende aangelegenheid", zegt Marc Moens, voorzitter van de vereniging. "Het is ook niet altijd gemakkelijk. De patiënt kan ook een nep-patiënt spelen, hij kan iets simuleren. Dus dit is echt niet eenvoudig", zegt hij.

Ook de controle-artsen krijgen een heel moeilijke taak. "Dagen, weken, maanden na de feiten een oordeel vellen, dat is nog veel moeilijker" verduidelijkt Moens. "Ik heb begrip voor het wetsontwerp, dat misbruik uit de weg wil helpen, maar ik denk dat dit heel veel problemen in de praktijk zal stellen." De vereniging zal nu een overleg vragen met de minister.

Meest gelezen