Ook onder Obama zat de Amerikaanse overheid al eens zonder geld

Het is niet de eerste keer dat de federale overheid in de VS zonder geld zit. De laatste keer dateert van 2013 toen President Barack Obama aan het roer stond. De oorzaak voor de "shutdown" toen was de invoering van Obamacare en duurde 16 dagen. 

Ook in 2013 was er een begrotingscrisis in de Verenigde Staten. Onder president Barack Obama werden de uitgaven van de federale overheid al eens gedeeltelijk afgesloten. Aanleiding voor de crisis toen was een politiek conflict tussen Republikeinen en Democraten over de invoering van Obamacare. Het decreet dat de ziekteverzekering goedkoper en meer toegankelijk moest maken voor miljoenen arme Amerikanen.

Crisis over Obamacare

De Democraten domineerden toen de Senaat, maar de Republikeinen waren in de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Het lukte beide partijen niet om een akkoord te bereiken over de begroting. De Republikeinen wilden de begroting enkel goedkeuren als de invoering van Obamacare zou worden uitgesteld. Vooral de conservatieve tak van de Republikeinen was er destijds erg op tegen. 

16 dagen shutdown

Op 1 oktober 2013 ging de shutdown in. Zo’n 800.000 ambtenaren moesten gedwongen met onbetaald verlof. De crisis duurde uiteindelijk 16 dagen. Op 16 oktober 2013 werd er een akkoord bereikt over de financiering van de overheid en een verhoging van het schuldenplafond. 

Volgens een schatting van kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de shutdown in 2013 de Amerikaanse economie zeker 24 miljard dollar (17,5 miljard euro) gekost.

Ook shutdown in 1995

Ook in 1995 was er een shutdown tijdens de regeringstermijn van president Bill Clinton. Toentertijd was de aanleiding een dispuut tussen de Democraten en Republikeinen over onder andere het financieren van de ziekteverzekering Medicare, het onderwijs en het milieu. 

Meest gelezen