Videospeler inladen...

Rode Kruis op zoek naar meer plasmadonoren

Het aantal donoren bij het Rode Kruis is de voorbije 5 jaar gedaald met meer dan 3 procent, van ruim 186.000 naar 180.000. Dat blijkt uit een rapport van het Rode Kruis. De hulporganisatie start daarom met een nieuwe campagne om mensen op te roepen om bloed, bloedplaatjes én vooral ook plasma te geven.

Het Rode Kruis stelt de afgelopen jaren een daling vast van het aantal donoren en is op zoek naar méér mensen die een gift willen doen.  De afgelopen vijf jaar is het totaal aantal donoren licht gedaald, met 3,22 procent.  Met een nieuwe campagne wil het Rode Kruis daar nu verandering in brengen. En er wordt vooral gezocht naar mensen die plasma willen doneren.

"We zetten daar ook fors op in", vertelt woordvoerster An Luyten. "We gaan aan de bestaande bloeddonoren - en dat zijn er al heel wat - vragen om óók plasma te leveren. Dat kan gecombineerd worden. Natuurlijk moeten die mensen daarover geïnformeerd worden. En dat doen we vandaag om de nood aan plasmadonoren duidelijk te maken."

In 2017 kon het Rode Kruis rekenen op welgeteld 180.262 donoren die bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. Het jaar daarvoor waren dat er nog 184.353.

Meest gelezen