Video player inladen...

Shutdown in de VS: Wat zijn de gevolgen?

In de VS is de zogenoemde "government shutdown" een feit: alle niet-essentiële overheidsdiensten gaan sluiten, omdat er geen budget meer is om ze te financieren. Republikeinen en Democraten hebben in de Senaat namelijk geen akkoord kunnen sluiten over de begroting. Om welke overheidsdiensten gaat het en op welke mensen heeft dat een impact? 

De VS sluit de activiteiten van de federale overheidsdiensten slechts gedeeltelijk. Maar hoe langer de shutdown zal aanblijven, hoe groter de impact zal zijn. Als deze shutdown tot maandag duurt, zal bijna de helft van het personeel van de federale overheid zijn werk niet of niet naar behoren kunnen uitvoeren. 

Financiën

Een shutdown-plan op de website van het ministerie van Financiën toont dat bijna 45.500 van de 80.565 werknemers van de belastingdienst niet zouden moeten komen werken tijdens de shutdown. Net nu er ingrijpende veranderingen moeten worden doorgevoerd door Trumps nieuwe belastingwet.

De Republikeinen hebben beloofd dat miljoenen werkende Amerikanen volgende maand meer salaris zouden ontvangen, omdat er minder geld wordt afgehouden door de werkgevers. Maar als de shutdown aanhoudt, is de kans groot dat dit wordt uitgesteld. 

Gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg zijn de gevolgen aanzienlijk, zo zal de helft van de meer dan 80.000 werknemers naar huis worden gestuurd. Toch zullen de belangrijkste programma’s blijven doorlopen omdat zij niet afhangen van de jaarlijkse goedkeuring van het Congres. Deze programma's krijgen een langdurige financiering. Zo zullen Medicare en Medicaid, die samen bijna 133 miljoen senioren, gehandicapten en mensen met een laag inkomen verzekeren, blijven doorlopen. Ook zullen de staten geld blijven ontvangen voor het "Children's Health Insurance Program", de ziekteverzekering die ongeveer 9 miljoen kinderen dekt.

Wat wel in het gedrang komt, is bijvoorbeeld het initiatief van de overheid om de bevolking jaarlijks te laten vaccineren tegen de griep, en dit in volle griepseizoen. Ook moet het Congres wel de langetermijnfinanciering van de ziekteverzekering opnieuw goedkeuren, anders zal ook dit geld opgeraken. 

Justitie

De bijna 115.000 medewerkers van het ministerie van Justitie kunnen aan de slag blijven tijdens de shutdown, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de nationale veiligheid. Ook het team van aanklager Robert Mueller, dat onderzoek voert naar de Russische inmenging tijdens presidentsverkiezingen, zal aan de slag blijven. Zijn kantoor wordt voor een onbepaalde tijd doorbetaald. Strafzaken zullen kunnen doorgaan, maar civiele zaken zullen worden uitgesteld, zolang de openbare veiligheid daarbij niet in het gedrang komt. 

Buitenlandse Zaken

Het merendeel van de diensten van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal blijven doorlopen. Zo wordt  de paspoort- en visumverwerking grotendeels gefinancierd met eigen middelen. Toch zal het ministerie in overleg gaan met de bijna 300 ambassades, consulaten en andere diplomatieke missies over de hele wereld, om een lijst op te stellen van de niet-essentiële werknemers die naar huis zullen worden gestuurd. 

Defensie

Het Amerikaanse leger zal doorgaan met het uitvoeren van zijn missies over de hele wereld, onder meer in Irak, Syrië en Afghanistan. Hoewel de militairen pas betaald zullen worden als het Congres de financiering goedkeurt. Minister van Defensie Jim Mattis waarschuwt dat “deze shutdown verreikende gevolgen zal hebben". Zo zouden de inlichtingenoperaties over de hele wereld en de trainingen van reservekracht stopgezet kunnen worden. 

Ook zal het personeel van de 17 Amerikaanse geheime diensten aanzienlijk worden afgeslankt, zegt een interne bron die vertrouwd is met deze noodprocedures. 

Het meeste personeel van de douane, grensbewaking, en transportbeveiliging zal dan weer wel aan het werk blijven. Immigratie en de douane zal worden bemand op ongeveer 78 procent. 

De meeste nationale parken en natuurreservaten in het land zullen open blijven, soms beperkt toegankelijk

Woordvoerster Heather Swift
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat nationale parken en andere openbare gronden zo toegankelijk mogelijk zullen blijven. Dat is een verandering ten opzichte van eerdere shutdowns, want toen werden de meeste parken gesloten en zo werden ze symbolen van het disfunctioneren van de overheid.

Transport

Meer dan de helft van de 55.100 werknemers van het departement Transport zal aan de slag blijven tijdens de shutdown. Ze zullen vooral het luchtverkeersleidingssysteem van het land bemannen. Ook luchtvaart- en spoorweginspecteurs blijven aan de slag. Maar onder meer de goedkeuring van nieuwe vliegtuigen, de verwerking van luchthavenbouwsubsidies en de training van nieuwe controleurs zal beperkt worden.

Het Amerikaanse Congres blijft dit weekend in overleg om tot een overeenkomst te komen, of dit zal lukken voor maandag blijft de vraag. 

Soenens: "Het moeras is niet drooggelegd, het lijkt dieper dan ooit"

Video player inladen...

Meest gelezen