Video player inladen...

Shutdown in de VS is een feit: Amerikaanse regering zit zonder geld

In de Verenigde Staten is de zogenoemde “government shutdown” een feit: alle niet-essentiële overheidsdiensten gaan dicht, omdat er geen budget meer is om ze te financieren. Republikeinen en Democraten hebben in de Senaat geen akkoord kunnen sluiten over de begroting. Eerder was er in het Huis van afgevaardigden wel een akkoord gevonden om de overheid nog enkele weken van geld te voorzien.

De deadline in Washington was onverbiddelijk: tegen middernacht, lokale tijd, moest het Amerikaanse parlement een deal hebben om de regering van geld te voorzien. Maar die deadline is dus niet gehaald door onenigheid tussen de Republikeinen en de Democraten in de Senaat.

"Het was duidelijk dat beide partijen in hun stellingen bleven zitten", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens in Washington. "Er waren 60 stemmen nodig om de overheid open te houden, om geen "government shutdown" te krijgen, en ze hebben er maar 50 gekregen. Zelfs 4 Republikeinen hebben niet ingestemd met de voorlopige begrotingswet die door hun eigen partij was voorgesteld. Langs de andere kant hebben 5 Democraten wél voor de wet gestemd. De Amerikaanse overheid is gesloten vanaf nu."

Koehandel

Het onderhandelen over de begroting was een hele koehandel.  Om akkoord te gaan, eisten de Democraten garanties dat er een regeling zou komen voor de 800.000 jonge migranten zonder papieren die met een tijdelijke status in de VS leven. 

President Donald Trump wilde dan weer dat er garanties kwamen voor een muur tussen de VS en Mexico. Dat wilden de Democraten dan weer niet. Zij wilden ook meer geld voor de bestrijding van de drugscrisis en voor de rampbestrijding in Puerto Rico. Trump wilde dan weer meer geld voor het leger. En zo voort.

Wat betekent dit nu?

Maar wat betekent deze "shutdown" nu? "De komende dagen zullen zo’n 800.000 ambtenaren wellicht niet aan het werk gaan en thuis moeten blijven omdat ze niet meer betaald kunnen worden", legt correspondent Soenens uit.

"Het gaat dan om niet-essentiële overheidsdiensten, zoals de Nationale Parken, Nationale Monumenten en dierentuinen. Die zullen niet toegankelijk zijn voor het publiek omdat de mensen die er werken naar huis worden gestuurd zonder loon. "

Als de shutdown langer duurt -één of twee weken- dan zal dit bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor mensen die een paspoort aanvragen in de VS en voor mensen die een uitkering moeten krijgen. "Het is wel iets dat de mensen zullen voelen", voorziet Soenens.

Trump heeft ondertussen gereageerd op Twitter. “... De Democraten willen een shutdown om het grote succes van de belastingvermindering en wat ze betekent voor onze bloeiende economie te verminderen.”

Meest gelezen