Videospeler inladen...

Sterke wind maakt vluchten van New York naar Brussel anderhalf uur korter

Wie deze week van de Verenigde Staten naar Europa moest vliegen heeft het misschien gemerkt: de vluchten zijn een pak korter dan normaal. Dat meldt luchtvaartwebsite Flightlevel. Een sterke straalstroom zorgt ervoor dat vluchten tot anderhalf uur korter zijn. Wie naar de Verenigde staten vliegt heeft dan weer tegenwind, dat kan de vluchten tot twintig minuten langer maken dan voorzien.

Brussels Airlines vlucht SN502 van New York naar Brussel landt vandaag om 6:58 uur in Zaventem. Dat is anderhalf uur vroeger dan voorzien, de vlucht duurde slechts 6 uur en 20 minuten.

Woensdag deed Brussels Airlines nog beter: toen vloog je van New York naar Brussel in 5 uur en 36 minuten. Volgens de website van de luchtvaartmaatschappij duurt de vlucht normaal gezien 7 uur en 15 minuten. Maatschappijen rekenen altijd een beetje marge in de vluchttijden die ze afficheren, maar van de Verenigde Staten naar Europa vliegen in minder dan zes uur is toch uitzonderlijk kort.

Sterke straalstroom is de oorzaak

De straalstroom is een zeer sterke wind op 10 kilometer hoogte. Over de Atlantische oceaan speelt de straalstroom elke dag in het voordeel van vluchten die van de VS naar Europa vliegen. Maar afgelopen dagen was deze straalstroom uitzonderlijk sterk waardoor de vluchttijden nog korter werden.

Vluchten vanuit Europa naar de Verenigde Staten hebben dan weer last van tegenwind en doen er iets langer over dan normaal. Het verschil is echter niet zo groot, het gaat om tien tot twintig minuten.

Wie vanuit het Midden-Oosten naar de VS wilde vliegen had pas echt pech: door de sterke tegenwind deed een vlucht van Etihad Airways uit Abu Dhabi naar New York er twee uur langer over dan gepland.

Komende uren zou de straalstroom in kracht verminderen, de vluchttijden zullen wellicht snel weer overeenkomen met het normale schema.

Meest gelezen