Videospeler inladen...

Turkse leger start met offensief tegen Koerdische enclave in noorden van Syrië 

Het Turkse leger is gestart met een luchtoffensief in de Noord-Syrische regio Afrin, die gecontroleerd wordt door Koerdische milities. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meegedeeld. Rusland roept de strijdende partijen op tot terughoudendheid.

De Koerische milities in Afrin zijn gebombardeerd door Turkse gevechtsvliegtuigen. Volgens het officiële Turkse persbureau Anadolu waren observatieposten van de Koerden het doelwit, terwijl ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gewag maakt van luchtaanvallen die door minsten tien Turkse straaljagers zijn uitgevoerd.

Een Koerdische woordvoerder in Afrin bevestigt de raketinslagen en zegt dat daarbij zes burgers en drie militieleden om het leven gekomen zijn. De luchtaanvallen werden de voorbije dagen voorafgegaan door artillleriebeschietingen. Volgens Anadolu zouden Syrische rebellen die door de Turken gesteund worden oprukken naar Afrin, maar tot nu toe is er nog geen melding van grondgevechten.  

Videospeler inladen...

Turkije: "Wettige zelfverdediging"

Het Turkse leger is gisteren al begonnen met de regio te bestoken met artilleriegeschut. Turkije zegt dat het handelt uit wettige zelfverdediging. Het gaat om een vergelding voor eerdere beschietingen van Turkse stellingen. De Turkse premier Binali Yildirim  heeft al aangekondigd dat de Turkse troepen al naargelang de omstandigheden "de nodige acties" zullen ondernemen. Vannacht zijn Turkse tanks en troepen in ieder geval al de grens met Syrië overgestoken.

De Koerdische YPG-troepen waren de belangrijkste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen IS. Maar volgens Turkije vormen de Syrische Koerden een tak van de in Turkije verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Ook de stad Manbij, iets verder naar het oosten, wordt door YPG gecontroleerd. 

Videospeler inladen...

Rusland roept op tot terughoudendheid

De Koerden in Afrin worden niet alleen gesteund door de Verengide Staten, maar hebben ook een goede verstandhouding met Rusland, dat zich eveneens mengt in het conflict in Syrië. Moskou liet al weten bezorgd te zijn over het Turkse offensief en roept beide partijen op tot terughoudendheid.

De Russische troepen die in Afrin aanwezig zijn, worden alvast teruggetrokken. Een Russische bron zegt dat zo "eventuele provocaties en elke bedreiging van het leven en de gezondheid van de Russische militairen vermeden worden".

 De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson hebben telefonisch overleg gepleegd over de toestand in Syrië, waaronder ook het nieuwe Turkse offensief in Afrin. Dat heeft Buitenlandse Zaken in Moskou op Facebook geschreven. Het omschrijft de Turkse actie als "maatregelen om de stabiliteit in het noorden van Syrië te verzekeren".

Het gesprek tussen Lavrov en Tillerson kwam er op Amerikaanse verzoek, luidt het. De twee excellenties bespraken in meer algemene termen ook "de vreedzame oplossing voor het Syrische conflict onder auspiciën van de Verenigde Naties".

Meest gelezen