Video player inladen...

Van Grieken: "Groot verschil tussen Theo-rie en Theo-praktijk"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij gesneerd naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Volgens Van Grieken "gaapt er een immense kloof tussen wat Francken tweet en wat zijn beleid is."

N-VA, de grote concurrent op rechts, was duidelijk kop van Jut tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang in Baasrode. In de toespraak van partijvoorzitter Van Grieken stond de immigratiekwestie centraal. Voor Van Grieken is er een groot verschil tussen de "Theo-rie" en "Theo-praktijk", verwijzend naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"Vlaams Belang verwerpt het linkse model van open grenzen en een open sociale zekerheid omdat het onbetaalbaar is. En het verwerpt het N-VA-model van feitelijke open grenzen met besparingen op de kap van onze ouderen, zwakkeren en hulpbehoeftigen omdat dat onaanvaardbaar is."

Voor Van Grieken is het "ronduit wrang de N-VA te horen pleiten voor nog meer besparingen in de sociale zekerheid, voor besparingen op onze mensen, terwijl de immigratiedeur wagenwijd blijft open staan".

"Slechte acteurs"

Voor Van Grieken was de rel rond de Soedanese vluchtelingen "een triest schouwspel met slechte acteurs". Terwijl SP.A en Groen van leer trokken tegen een strenger immigratiebeleid, deden Open VLD en CD&V volgens van Grieken hun uiterste best om aan te tonen dat er hiervan geen sprake was, terwijl N-VA geen enkele moeite deed om de cijfers te weerleggen. 

Hij wees er ook op dat slechts 1,8 procent van de opgepakte illegale vreemdelingen wordt uitgewezen. "Het geweld op de snelwegparking is voor 100 procent de verantwoordelijkheid van de regering", fulmineerde Van Grieken. 

 Van Grieken blikte natuurlijk ook al vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen. "Wij moeten Vlaamse identiteit en veiligheid niet uitroepen tot een verkiezingsthema. Veiligheid én identiteit zitten in het DNA van onze partij", sneerde hij. De andere partijen roepen deze thema's uit tot verkiezingsthema's, Vlaams Belang wil er beleidsthema's van maken.

"Verkiezingsbeloften ingeslikt"

Kamerfractieleidster en ondervoorzitster Barbara Pas schetste tijdens de receptie een vernietigend beeld van het federale beleid, waarbij de N-VA zijn verkiezingsbeloften heeft ingeslikt. Ze verwees naar de praktijktests bij de werkgevers, het Arco-dossier waarvoor geen belastinggeld zou gebruikt worden, het strafuitvoeringsbeleid dat een "strafkwijtscheldingsbeleid" geworden is, de onderzoekscommissie Aanslagen waar in het eindverslag de ware oorzaken - islam en massa-immigratie - compleet genegeerd werden."

Het draagvlak voor onafhankelijkheid dat wij zorgvuldig aan het opbouwen waren, heeft N-VA vakkundig weggeblazen. De N-VA heeft het Vlaams nationalisme jaren achteruit geslagen. Ik weet het, we moeten van ver terugkomen, maar we zullen ook terugkomen!", zei Pas strijdvaardig.  

Meest gelezen