AFP or licensors

Bijna 100.000 Grieken op straat tegen gebruik van naam "Macedonië"

In Thessaloniki, de hoofdstad van de Griekse provincie Macedonië, zijn ruim 90.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het gebruik van "Macedonië" als officiële naam voor het noordelijke buurland. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om een oplossing te vinden voor hun jarenlange geschil.

Verschillende nationalistische organisaties, waarvan sommige ook van extreemrechtse signatuur, hadden opgeroepen tot de protestmars. Zij maken in hun mededelingen melding van meer dan 300.000 betogers, maar de politie houdt het op zowat 90.000 deelnemers.

De betogers riepen slogans als: "Er is maar één Macedonië en het is in Griekenland" en "Alleen wij zijn de echte Macedoniërs".

De naamkwestie leidt al bijna dertig jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt als dusdanig erkend door onder meer de VS, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de "Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië".

Griekenland vreest namelijk dat het land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend.  

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen