AFP or licensors

Doden en gewonden bij politiegeweld tegen Congolese  betogers 

Een collectief van katholieke verenigingen had opgeroepen tot een tweede vreedzame betoging tegen president Kabila, vandaag na de zondagsmis. Maar de politie heeft elke poging tot verzet meteen in de kiem gesmoord. Volgens een voorlopige balans van de Verenigde Naties zijn er al vijf doden gevallen en meer dan 30 gewonden. 69 mensen werden opgepakt. Bij een vorige protestdag op 31 december 2017 grepen de ordediensten zwaar in en vielen er ook doden. 

Een collectief van katholieke organisaties (Comité Laïc de Coordination)  had opgeroepen om vandaag na de zondagsmis op straat te komen, niet met geweld, maar met bijbels, palmtakken en rozenkransen. Op die manier  wilden ze aanklagen dat president Kabila zich blijft vastklampen aan de macht. De oproep werd gesteund door burgerbewegingen en een groot deel van de oppositie.  De Verenigde Naties, de Europese Unie en een aantal landen verklaarden dat de Congolese regering het recht op vreedzame samenscholing niet mag weigeren .  

Maar de regering dacht daar anders over. Ze had al een vorige vreedzame betoging uit elkaar geslagen op 31 december 2017 (zie foto bovenaan). Toen vielen er 6 doden en tientallen gewonden en viel de politie binnen in verschillende kerken. Sinds gisteravond hadden de Congolese ordediensten wegversperringen opgezet, en het internetverkeer en het sms-verkeer platgelegd. De plaatselijke politiechef van Kinshasa waarschuwde dat er zou worden ingegrepen tegen al wie de openbare orde zou verstoren. 

Traangas en erger

Vanmorgen probeerden betogers op te stappen, vanuit verschillende kerken in Kinshasa. De politie greep in met traangas en dreef de betogers met geweld terug. In de wijk Kintambo viel 1 dode toen volgens getuigen de ingang van de kerk werd beschoten met een mitrailleur. Sindsdien is de dodentol opgelopen. Volgens de VN-missie MONUSCO zijn er intussen vijf doden en 33 gewonden. 69 mensen zouden zijn aangehouden. De VN-Blauwhelmen heeft zich tussen de betogers en de politie opgesteld. 

De medische hulporganisatie Artsen zonder grenzen biedt hulp aan de gewonden. Medisch coördinator Hilde Vochten heeft vanuit Goma contact met de medewerkers in Kinshasa. Ze vertelde rond elf uur per telefoon aan onze redactie dat er in Kinshasa al "verschillende gewonden door schotwonden zijn verzorgd en naar het centrale hospitaal zijn overgebracht".  

Ook politiegeweld in andere steden

Veel informatie sijpelt niet binnen doordat het internet grotendeels geblokkeerd is. Maar toch geraken filmpjes over de situatie tot in de buitenwereld.

Kerken tegen Kabila

De Katholieke Kerk in Congo heeft in het verleden vaak bemiddeld bij politieke geschillen. De bisschoppen speelden ook een rol bij het zogenoemde Sylvesterakkoord van 31 december 2016. Dat kwam er nadat president Kabila na zijn tweede ambstermijn weigerde op te stappen. Het akkoord moest leiden tot nieuwe verkiezingen binnen het jaar. Maar al gauw werd duidelijk dat de president zijn termijn nog wilde rekken. Nu zijn verkiezingen gepland op 23 december 2018. Het protest neemt toe en ook de Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Moslimgemeenschap in Congo dringen er bij Kabila op aan om zich aan het akkoord te houden. 

AFP or licensors

Meest gelezen