SPD-congres schaart zich achter coalitiegesprekken met Merkel

De Duitse sociaaldemocratische partij SPD stapt in formele coalitiegesprekken met de CDU van Angela Merkel en haar zusterpartij CSU. Een bijzonder partijcongres in Bonn heeft dat vandaag goedgekeurd, al was de uitslag vrij nipt. De SPD blijft een verdeelde partij en dat zal zich de komende weken zeker nog laten voelen.

Het was op voorhand al her en der aangegeven dat het een zeer nipte uitslag zou worden en dat was het ook: 362 leden schaarden zich achter coalitiegesprekken met de partij van Merkel, 279 leden stemden tegen. Er was een meerderheid van 323 stemmen nodig. Eerst werd met handopsteking gestemd, maar dat verschil was zo klein dat er opnieuw gestemd moest worden en die stemmen uiteindelijk geteld moesten worden.

De nipte uitslag toont aan dat de Duitse sociaaldemocratische partij bijzonder verdeeld is. Binnen de SPD hebben veel mensen voor een oppositiekuur gepleit, en dus niet om in een grote coalitie met de CDU en CSU te stappen - de zogenoemde GroKo. Een "neen" vandaag zou een grote politieke crisis hebben betekend in Duitsland, met hoogstwaarschijnlijk nieuwe verkiezingen.

Partijvoorzitter Martin Schulz kan dus opgelucht ademhalen. Net voor de stemming had hij de leden gevraagd om groen licht te geven aan de gesprekken. Hij had het over een sleutelmoment in de geschiedenis van de partij. "Ja, we moeten niet tegen elke prijs willen regeren. Maar we mogen ook niet tegen elke prijs weigeren om te regeren", aldus Schulz. Achteraf zei hij dat het "harde" coalitiegesprekken zullen worden.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Coalitie is nog niet voor morgen

De SPD en de CDU/CSU zullen nu coalitiegesprekken opstarten. Dat betekent echter niet dat de weg naar de grote coalitie wagenwijd open ligt. De verdeeldheid binnen de SPD zal zich tijdens die gesprekken zeker nog laten voelen. De partij heeft tijdens dit congres een duidelijk signaal gekregen dat het regeerakkoord duidelijke sociaaldemocratische accenten zal moeten hebben, onder meer wat de ziekteverzekering of het pensioenbeleid betreft. De vraag is hoever Merkel in die sociaaldemocratische wensen zal willen meegaan.

Komt het toch tot een regeerakkoord tussen SPD en CDU/CSU, dan zullen uiteindelijk de 440.000 SPD-leden zich daar nog over moeten buigen en moeten oordelen of de SPD voldoende in de pap te brokken heeft en in een regering kan stappen.

Merkel: "Nog veel werk op de plank"

Merkel heeft ondertussen gereageerd. In haar speech zei ze dat ze blij is dat de SPD verder kan. “Het ontwerpakkoord is de basis, een kader, maar er zullen nog intensieve onderhandelingen volgen. Er ligt nog veel werk op de plank”, aldus Merkel. 

De CDU citeert Merkel op Twitter. “De weg ligt open voor coalitieonderhandelingen! Duitsland zou een stabiele regering moeten krijgen, dat economische kracht omvat als basis voor sociale rechtvaardigheid en veiligheid.”

Meest gelezen