Videospeler inladen...

Zeker 2.000 mensen protesteren tegen verwachte politieactie in Maximiliaanpark

Aan het Noordstation en het Maximiliaanpark in Brussel hebben zeker 2.000 mensen geprotesteerd tegen de migratie- en asielpolitiek van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Ze vormden een menselijke ketting tussen het station en het park. Volgens de organisatie was er vanavond een grote politieactie gepland in het park om migranten op te pakken. De politie bleef echter afwezig.

De actie aan het Maximiliaanpark ging uit van het burgerplatform "Platforme Citoyenne de soutien aux réfugiés" dat al maandenlang asielzoekers en transmigranten in het Maximiliaanpark opvangt. Zij hadden naar eigen zeggen een paar honderd mensen verwacht en waren dan ook overweldigd door de opkomst van enkele duizenden demonstranten. Het gaat om schattingen, officiële cijfers zijn er niet.

In het park was vanavond geen enkele transmigrant of asielzoeker meer te vinden. Vrijwilligers hebben de hele namiddag alle migranten in het park verzameld en ondergebracht bij burgers. In totaal hebben ze 150 tot 200 mensen weggebracht.

300 andere migranten die gisteravond al opvang hadden gekregen, blijven ook vanavond bij die gastgezinnen. Volgens het burgerplatform zijn er dus in totaal zo'n 500 mensen die onderdak gekregen hebben, een cijfer dat het platform zegt ongeveer elke avond te halen.

(Lees verder onder de foto.)

VRT

"Solidariteit is geen misdrijf"

"Dit is fantastisch voor alle mensen die hier elke avond staan om die mensen op te vangen en eten en onderdak te bieden", zegt een lid van het burgerplatform. "Het enige dat we doen is hen een beetje menselijkheid meegeven op de lange en soms vreselijke weg die ze moeten afleggen. We zullen blijven "neen" zeggen tegen de onmenselijke politiek van deze regering."

"Dit is een formidabele boodschap aan de regering", zegt Alexis Deswaef, de voorzitter van de Franstalige Ligue des Droits de l'Homme (LDH). "Het verzet wordt georganiseerd. Het verzet bestaat al minstens sinds deze zomer maar vanavond is het beste bewijs geleverd dat het er is. Minder dan 48 uur nadat we onze oproep gelanceerd hadden, zijn hier meer dan 3.000 mensen aanwezig." Volgens Deswaef is er ook verzet tegen het regeringsbeleid binnen de politie en de regering. "Van  binnen de regering hebben ons mensen gewaarschuwd dat er een actie zou komen. De regeringspolitiek begint duidelijk barsten te vertonen."

"Solidariteit is geen misdrijf", hamerde de LDH-voorzitter. "Solidariteit is een mensenrecht en -plicht en daarom zullen we ons ook blijven verzetten tegen het wetsvoorstel dat dinsdag in het parlement ter discussie ligt, en dat bepaalt dat de politie mag binnenvallen bij mensen die migranten onderdak bieden. Daar willen we niet van weten."

"We blijven waakzaam want het is niet dankzij de regering dat er in Brussel geen tweede Calais is ontstaan", klonk het nog. "Het is dankzij de inzet van vele burgers. Bovendien, in Calais ging het om 15.000 mensen, hier gaat het om 500 mensen voor de deur van de Dienst Vreemdelingenzaken, en het zijn de burgers die de kastanjes uit het vuur moeten halen. Premier Michel moet dit dossier dringend in handen nemen want minister Jambon en staatssecretaris Francken kunnen het duidelijk niet aan."

VRT
VRT
Videospeler inladen...

Meest gelezen