Royals: geen designerhandtas voor oma Beatrix en het gemillimeterd haar van William

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Deense prinses Marie toonde in haar keuken thuis hoe ze voedselverspilling voorkomt. De Nederlandse prinses Beatrix bewees dat ze evengoed een oma (met gepersonaliseerde handtas) is. Haar zus Margriet vierde haar 75e verjaardag met een dansvoorstelling, terwijl die andere jarige - koningin Mathilde - werd getrakteerd op chocoladetaart. Voorts speelde de Zweedse koningin Silvia begenadigd tolk voor de IJslandse first lady, haalde de immer attente Kate Middleton een... kotszakje en verraste William de Britse natie met een "makeover".

Deense Marie trekt thuis haar kookshort aan

De Deense prinses Marie (41), de echtgenote van prins Joachim, heeft bij haar thuis in Klampenborg tien kinderen uitgenodigd om hen bewust te leren omgaan met voedsel. Daarvoor trok de prinses graag haar keukenshort aan en haalde bakken vol verse groenten in huis. Ze kreeg de hulp van de Deense acteur en tv-kok Timm Vladimir en van Selina Juul die met organisatie Stop Spild Af Mad strijdt tegen voedselverspilling. Marie wil de jeugd alvast tonen dat voedsel op tafel hoort en niet in de vuilnisbak. 

Ook prins Henrik en prinses Athena staken hun moeder Marie een handje toe. De persbelangstelling was enorm, zeker omdat in de privévertrekken van de prinses kon gegluurd worden. Maar de cameraploegen en fotografen moesten na tien minuutjes vertrekken om de kinderen niet te veel te overdonderen. Josephine was een van de genodigden en was onder de indruk: "Ze leven in een groot, mooi huis maar je kon niet echt merken dat er een prinses woont. Het was fijn dat we thuis bij een gewone familie waren."

Prinsessen zijn per slot van rekening ook fiere oma's

80 jaar wordt ze, maar ze blijft zelfs vier jaar na haar troonsafstand erg actief: prinses Beatrix. De gewezen koningin was erbij op de traditionele nieuwjaarsontvangsten op het paleis in Amsterdam. Grappig detail: Beatrix kwam aan met een vrij speciale handtas, eentje met een foto van kleindochters Amalia, Alexia en Ariane.

ANP

Niet alleen Beatrix is jarig in januari, ook haar jongere zus, prinses Margriet. Zij blies vrijdag 75 kaarsjes uit en woonde met haar familie en vrienden een dansvoorstelling in Apeldoorn bij. Voor haar verjaardag gaf de Rijksvoorlichtingsdienst een nieuwe foto vrij:

Wie is Margriet der Nederlanden (in het kort)? Ze werd geboren als derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard in Ottowa, Canada (omdat Nederland toen onder Duitse bezetting leefde). De prinses is vernoemd naar de bloem die tijdens de Tweede Wereldoorlog symbool stond voor de mannen en vrouwen die sneuvelden voor hun vaderland. Margriet zette zich van jongsaf in voor het Rode Kruis, volgde in de jaren 60 een opleiding tot verpleegster en is momenteel erevoorzitter van de organisatie. Ze is ook een van de eerste Oranjes die -ondanks felle tegenstand- trouwde met een burger, Pieter van Vollenhoven. Samen kregen ze vier zonen (Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en hebben elf kleinkinderen.    

Taart voor onze jarige koningin Mathilde

De jarigen volgen elkaar in sneltempo op. Onze eigen koningin Mathilde werd gisteren 45 jaar. Zij werd aangenaam verrast door Hans Martens, de winnaar van het bakprogramma "Bake off Vlaanderen". De gepassioneerde amateurbakker kwam langs met een chocoladetaart, toevallig een van de lievelingssmaken van de koningin.

De taart kwam er op aanraden van Hans' vrouw. "Zij had op een website gelezen dat de Britse winnaar van de "Bake off" een taart had geleverd aan de Queen", vertelt hij aan onze redactie. Na wat opzoekingswerk schreef hij een brief naar het Belgische hof met de vraag of hij ook iets mocht maken voor onze koningin. Hij kreeg bericht dat dat geen enkel probleem was. De verjaardag van Mathilde leek hem ideaal.

Welke vrouw kan er weerstaan aan chocolade?! Ik heb met mijn taart wraak genomen

Hans volgt nog les en had net een recept voor een ganache en marsepein gekregen. Dat probeerde hij prompt uit voor de koningin. Het werd een chocoladetaart met passievruchtvulling. Hans wist totaal niet dat de koningin tuk is op chocolade. "Maar welke vrouw kan er ook aan weerstaan", gokte hij. In de creatie werden subtiel hartjes en de Belgische vlag in een print verwerkt. Hans had trouwens een gelijkaardige taart gebakken voor de preselecties van de "Bake off", maar toen was de chocolade wel uitgelopen. Deze keer niet. "Nu heb ik wraak genomen", vertelt hij met een knipoog.

Versta je elkaar niet? Leg het uit met gebaren

Staatsbezoeken liggen meestal al maanden op voorhand vast, maar ziek worden heb je niet in de hand. De Zweedse kroonprinses Victoria bleek deze week snipverkouden en kon de IJslandse president Guðni Jóhannesson en zijn vrouw Eliza Jean Reid niet ontvangen. Geen erg. Royals genoeg in Zweden om iedereen op te vangen.

Janerik Henriksson/TT

Jóhannesson kreeg tekst en uitleg van koning Carl Gustaf op het koninklijk paleis (foto boven), terwijl koningin Silvia de IJslandse first lady gezelschap hield. Jóhannesson heeft de Zweedse taal onder de knie en hield met Carl Gustaf een toespraak. Zijn vrouw verstond er geen snars van en dus trad Silvia haar graag bij als tolk. Beide vrouwen stonden in een hoekje van de zaal te fluisteren en Silvia probeerde het met gebaren uitgelegd te krijgen.

Kate haalt...kotszakje en William kiest nieuwe snit

De hertogin van Cambridge, Kate Middleton, trok samen met prins William naar Coventry waar onder meer een kathedraalbezoek op het programma stond. Buiten stond de 10-jarige Craig Skipper in het publiek haar op te wachten. De jongen was een van de vroege royaltyvogels en stond al drie uur in de koude te wachten op de komst van Kate. Hij oogde bleekjes en dat was de hertogin niet ontgaan toen ze met hem sprak. Daarop ging ze naar een van haar lijfwachten en keerde terug met een bruin, papieren zakje voor het geval hij zou moeten overgeven.  

Kensington Palace

Terwijl Kate de kranten haalde met haar op-en-top moedergevoel, haalde William de voorpagina's met zijn nieuwste haarsnit. De prins dook in een Londens kinderziekenhuis plots op met een wel héél gemillimeterd kapsel.

Volgens bepaalde media is hij de jarenlange grapjes van broer Harry over zijn uitgedunde haarlijn beu, volgens anderen maakt hij een geweldig statement en toont hij hiermee hoe zelfzeker hij wel is. De ronkende titels op het internet gingen van "God shave the king" over "a royal makeover" tot "the hair of the heir". De gokkantoren lanceren alvast weddenschappen over het kapsel van William op het huwelijk van Harry in mei.

Prins William op dinsdag nog:  

Avalon.red. All rights reserved.

Twee dagen later ultrakort geknipt:

Flashback (hoe het ooit was):

Meest gelezen