Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Shutdown VS: morgen nieuwe stemming in Senaat

De Amerikaanse Senaat komt morgen opnieuw samen om een oplossing te zoeken voor de zogenoemde "government shutdown". De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat zegt nu dat hij komende nacht opnieuw wil stemmen over een voorlopige begroting, die de Amerikaanse overheid tijdelijk weer aan geld moet helpen.

Op de website van de Amerikaanse Senaat wordt nu aangekondigd dat het halfrond maandag om 13 uur lokale tijd (7 uur Belgische tijd) samenkomt om de begroting te bespreken.

Bij de nieuwe stemming zal een begroting worden behandeld die voorziet in een tijdelijke financiering van de federale agentschappen tot 8 februari (een kortere periode dan de vrijdag weggestemde begroting), zonder dat daarbij toegevingen worden gedaan aan de Democraten.

Volgens de Washington Post hoopt men zo de Democraten te kunnen dwingen om het wetsontwerp goed te keuren, omdat het hen anders zou kunnen schaden, mochten ze opnieuw voor een shutdown stemmen.     

Als gevolg van de shutdown worden de meeste federale overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren.

Tijdens een shutdown wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op bijna 1 miljoen werknemers. De Republikeinen en de Democraten beschuldigen elkaar voor de impasse.

Meest gelezen