Video player inladen...

SP.A-voorzitter Crombez: "Jullie zullen ons niet temmen"

De SP.A heeft op zijn zachtst gezegd geen makkelijke week achter de rug, maar op de nieuwjaarsreceptie van de partij drukte voorzitter John Crombez de breuk van Samen en de schandaalsfeer rond het Antwerpse kopstuk Tom Meeuws naar de achtergrond. "Aan iedereen die zegt dat wij geen toekomst hebben, zeg ik: jullie zullen ons niet temmen", klonk het strijdvaardig. Daarnaast pakte Crombez vooral uit met een voorstel voor een minimumpensioen van 1.500 euro per maand.

SP.A zit al een tijdje in de hoek waar klappen vallen. De partij doet het slecht in de peilingen en moest deze week nog met lede ogen aanzien hoe Groen in Antwerpen het samenwerkingsverband met de partij stopzette na een heisa rond kopman Tom Meeuws.

Maar de partij wil zich niet in de hoek laten drummen. "Aan al die anderen die graag tegen ons samenspannen, zeg ik: het nieuw socialisme zullen jullie niet bedwingen. Aan al die anderen die ons graag beladen met alle zonden, zeg ik: het nieuw socialisme zullen jullie niet opzij zetten. En aan al die anderen, die zeggen dat we geen toekomst hebben: het nieuw socialisme zullen jullie niet stoppen. Niet met ons. Jullie zullen ons niet temmen", sprak Crombez zijn partijgenoten toe.

SP.A wil minimumpensioen van 1.500 euro per maand

Wat dat nieuw socialisme inhoudt, moet binnenkort duidelijk worden op een congres. Maar Crombez lichtte al een tip van de sluier in zijn toespraak. Tijden veranderen en de SP.A moet daarop inspelen, vindt Crombez. "Het is fijn dat een Deliveroo-fietser ons een maaltijd naar keuze bezorgt. Maar als die jonge gast met een auto botst, is de auto beter verzekerd dan hem." 

De SP.A vreest dat nieuwe platformen als Uber en Deliveroo ons sociaal model onderuit halen en pleit voor betere bescherming van hun werknemers.

Daarnaast wil Crombez dat "iedereen die genoeg gewerkt heeft, minstens 1.500 euro pensioen verdient". "Wie meer werkt, verdient gewoon meer pensioen."

"Mantelzorg moet tellen als werk"

Crombez wil ook dat mensen die aan mantelzorg doen, voor een ziek familielid zorgen, daar ook pensioen voor verdienen. "Een jonge vrouw vertelde mij dat ze al twee jaar voor haar zieke man zorgt. Ze is noodgedwongen deeltijds gaan werken en ze moest inleveren. Blijkbaar zijn wij de enigen die dat niet normaal vinden. Blijkbaar zijn wij de enigen die dat ook werk vinden."

Op Facebook heeft de SP.A overigens alle oude foto's en statusupdates verwijderd en een foto gepost met als boodschap: "Tijd voor iets nieuws". Op internet gonsde het van geruchten dat de SP.A van naam zou veranderen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Devroy: "De SP.A lijkt vandaag wel strijdbaarder dan ooit"

Video player inladen...

Meest gelezen