Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje dreigt met nieuw arrestatiebevel als Puigdemont naar Denemarken reist

Het Spaanse parket dreigt ermee om een nieuw Europees arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont, als die naar Denemarken afreist. Puigdemont wil daar morgen een politiek debat bijwonen.

Puigdemont verblijft sinds eind oktober in ons land. Het Spaanse parket vaardigde in eerste instantie een Europees aanhoudingsbevel uit om zijn overlevering te vragen aan het Belgische gerecht, maar trok dat begin december weer in. Om juridische problemen te vermijden volgens Spanje, omdat ze wisten dat ze de zaak toch zouden verliezen volgens de advocaat van Puigdemont. Sindsdien is hij buiten Spanje in principe een vrij man.

De afgezette Catalaanse leider is van plan om morgen in Kopenhagen deel te nemen aan een debat van de universiteit van Kopenhagen, getiteld: "Catalonië en Europa, op de tweesprong voor de democratie?". Het zou zijn eerste buitenlandse reis zijn sinds zijn aankomst in België.

Maar het Spaanse parket dreigt er nu mee om een nieuw Europees arrestatiebevel uit te vaardigen als Puigdemont naar Denemarken gaat. In een officiële mededeling van de aanklager staat dat die beslissing "onmiddellijk" zal genomen worden van zodra er officiële bevestiging is van de reis, en dat de Deense justitie vervolgens zal gevraagd worden om de afgezette Catalaanse leider over te leveren.

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen voor onder meer rebellie, na de onafhankelijkheidsverklaring in oktober. Verschillende van zijn politieke medestanders zitten effectief in de cel.

Politieke crisis duurt voort

Waarom de Spaanse justitie de trip naar Denemarken aangrijpt om een nieuw arrestatiebevel uit te vaardigen, is niet meteen duidelijk. De Denen dreigen zo meegesleurd te worden in de Catalaanse kwestie. De drie Deense regeringspartijen hebben al laten weten dat ze niet aanwezig zullen zijn op de bijeenkomst met Puigdemont, om zo geen partij te kiezen in het conflict.

De politieke crisis in Spanje duurt intussen voort.  Na de recente verkiezingen in Catalonië behielden de separatisten de meerderheid en het parlementaire bestuur. Ze willen Puigdemont voordragen als kandidaat om de Catalaanse regering voor te zitten. Maar dat zou via een videoconferentie moeten gebeuren aangezien Puigdemont gearresteerd zou worden als hij naar Spanje gaat.

Meest gelezen