Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden Roemenen protesteren in Boekarest tegen corruptie

Naar schatting 30.000 Roemenen hebben zaterdagavond in Boekarest betoogd tegen de links-liberale regering en haar controversiële justitiehervorming. Het anticorruptieagentschap DNA dreigt minder armslag te krijgen na een wet die vorige maand werd goedgekeurd.

Tussen de demonstranten en de politieagenten braken hier en daar relletjes uit. Later op de avond zouden de actievoerders nog richting parlement willen stappen.  Vorige week moest voor de tweede keer in acht maanden tijd de Roemeense premier ontslag nemen wegens onfrisse praktijken binnen de regerende sociaaldemocratische PSD.
Partijleider Liviu Dragnea kan zelf geen premier worden wegens een eerdere veroordeling voor verkiezingsfraude, maar hij trekt achter de schermen wel aan de touwtjes.
Premier Mihai Tudose nam afgelopen maandag ontslag, zijn voorganger Sorin Grindeanu in juni. Momenteel wordt de Roemeense regering geleid door Viorica Dancila, een medestander van Dragnea.

Meest gelezen