Video player inladen...

Turkse grondtroepen trekken Koerdische enclave Afrin in Syrië binnen

Turkse soldaten zijn vandaag de Koerdische enclave Afrin in Noord-Syrië binnengetrokken. "We zullen deze operatie heel snel afronden", zegt president Erdogan. De VS roept Turkije op tot terughoudendheid, maar veroordeelt de interventie niet.

Turkije heeft vandaag zijn militaire operatie opgevoerd tegen de Koerdische milities in Noord-Syrië. Het zet daarbij nu ook grondtroepen in. Het doel van de Turken is om een "veiligheidszone" uit te bouwen in de grensstreek Afrin. Volgens de Turkse regering vormen de Koerdische milities daar een alliantie met Koerdische terreurorganisaties. Die op hun beurt dan weer actief zijn in Turkije.

De Turkse luchtmacht heeft -net als gisteren- ook opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Koerdische enclave. Daarbij zijn minstens 8 burgerdoden gevallen, zo melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en een woordvoerder van de Koerdische strijders.

Volgens de Turkse president Erdogan zal de operatie snel afgerond worden. De Koerdische strijders daarentegen zeggen dat ze de opmars van de Turken al gestuit hebben.

Turkse militairen die tanks vervoeren Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Washington roept Turkije op "blijk te geven van terughoudendheid"

De Verenigde Staten vragen Turkije intussen om om "blijk te geven van terughoudendheid". Washington wil dat Ankara zich ervan vergewist dat "zijn militaire operaties van een beperkte duur en omvang blijven" en dat "burgerslachtoffers scrupuleus vermeden worden".

Een veroordeling van de Turkse militaire actie komt er evenwel niet. "We blijven onze steun verlenen aan Turkije, onze bondgenoot binnen de Navo en belangrijke partner in de strijd tegen IS, om een antwoord te bieden aan de legitieme bezorgdheden op het vlak van veiligheid."

De Koerdische milities waar Turkije het op gemunt heeft, kregen maandenlang steun van de VS om terreurgroep IS te bestrijden. Nu strijden ze om zichzelf staande te houden.

Raketten vanuit Syrië op Turkse grensstad

Afgelopen nacht werden vier raketten afgevuurd vanuit het Koerdische gebied in Syrië op de Turkse grensplaats Kilis. Daarbij viel er één lichtgewonde. Ook vandaag zouden er raketten zijn afgevuurd, maar dat is nog niet bevestigd.

De raketaanval kwam er nadat tientallen Turkse straaljagers de Koerdische troepen in Afrin onder vuur hadden genomen. Bij de luchtaanvallen gisteren zouden minstens 9 doden gevallen zijn.

Schade door raketaanval in Turkse stad Kilis DHA-Depo Photos

"Operatie Olive Branch"

Het Turkse leger zegt dat het offensief, genaamd operatie Olive Branch, gericht is op het bevrijden van de regio van de Koerdische-Syrische milities. Volgens Turkije vormen de Syrische Koerden een tak van de in Turkije verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Vrijdag is Turkije al gestart met het beschieten van de Koerdische troepen in het noorden van Syrië. 

Syrische verzetsstrijders gesteund door Turkije AFP or licensors
Syrische verzetsstrijders gesteund door Turkije AFP or licensors