Onderzoekers nemen stalen op het karkas.
BILLY HERMAN

Twee schapen gedood in Meerhout, wellicht het werk van wolvin Naya

Op een landbouwbedrijf in Meerhout zijn twee schapen gedood en een derde verwond. Het lijkt erop dat het om een wolvenaanval gaat. En dan komt Naya in beeld, de wolvin die sinds enkele weken in ons land verblijft. DNA-stalen zullen uitsluitsel moeten brengen. Als het bevestigd wordt dat het om een wolvenaanval gaat, is dat een primeur voor Vlaanderen. Omdat de wolf een beschermde soort is, wordt alle schade vergoed door de overheid.

De aanval vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. De getroffen landbouwer waarschuwde 's ochtends het Meldpunt Wolven, waarna Landschap vzw, de natuurvereniging achter het meldpunt, meteen een vrijwilliger ter plaatse stuurde en de betrokken instanties op de hoogte bracht.

Wolvin Naya is intussen bijna 3 weken in ons land. Het dier, dat overkwam vanuit Duitsland, wordt gevolgd met een gps-zender. Die gegevens komen echter met vertraging binnen.

Onderzoekers hebben DNA-stalen afgenomen bij de gedode dieren. Dat is belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek, om deze wolvenaanval met zekerheid aan Naya te kunnen toeschrijven, maar ook voor de getroffen landbouwer. Die kan immers alle schade vergoed krijgen door het Agentschap voor Natuur en Bos op basis van een onderbouwd schadedossier.

"Alles wijst op wolvenaanval"

"Voorlopig wijst alles op een echte wolvenaanval", zegt Landschap vzw in een persbericht. "De manier waarop de schapen gedood zijn -met een halsbeet- en de bijna chirurgische precisie waarmee de aanvaller zich tegoed heeft gedaan aan een van de karkassen, maar ook wolvensporen die werden gevonden op de oever van een pas geruimde beek in de buurt."

Volgens de organisatie zou een wolvenaanval op vee een primeur zijn voor Vlaanderen. "We kunnen alleen maar hopen dat de frequentie van dit soort voorvallen beperkt zal blijven en dat de schaarse wolven in onze regio een voorkeur aan de dag leggen voor wilde prooien. Afschermen van huisvee, zeker in periodes dat een zwervende wolf wordt gemeld, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren."

Vermoedelijke wolvensporen in de buurt
BILLY HERMAN
Vermoedelijke wolvensporen in de buurt
BILLY HERMAN

Meest gelezen