AFP or licensors

Zermatt in Zwitserland opnieuw ondergesneeuwd

Nog maar net waren de problemen van de sneeuwval van ruim een week geleden van de baan, of een nieuw winterfront bereikte Zwitserland, vooral dan de dorpen, gemeenten en wintersportcentra in de Alpen. Opnieuw is Zermatt, een goeie tien kilometer van de Italiaanse grens, getroffen. Maar er zijn nu wel minder toeristen ter plekke.

In Zwitserland is het dorp Zermatt aan de voet van de Matterhorn weer onbereikbaar, zoals een paar weken geleden. Veel wintersporters zaten toen dagenlang vast in het toeristische centrum. Nu zijn er minder toeristen, zowat negen duizend tegenover bijna dubbel zoveel begin januari, onder meer omdat het vorige winteroffensief toeristen heeft weggehouden.   

Brandweer en andere hulpdiensten sloven zich uit

De Zwitserse overheid heeft een luchtbrug georganiseerd om hulp te bieden en geblokkeerde mensen te evacueren. De brandweer werkt met man en macht om belangrijke wegen vrij te houden. Hier en daar ligt het spoorverkeer stil. Er zijn trouwens problemen op verschillende plaatsen in de Zwitserse Alpen. De sneeuwval zou nog een paar dagen kunnen aanhouden. Daardoor stijgt de kans op lawines.    

Sheeana Mets in Zermatt

De Vlaamse Sheeana Mets woont en werkt al twee en een half jaar in Zermatt, met haar vriend die als vrijwillige brandweerman de handen meer dan vol heeft. De brandweer in Zwitserland is meer bezig met sneeuw ruimen dan met vuur blussen. "De problemen nu zijn minder erg dan een dag of tien geleden", zegt ze, "maar voor toeristen die vastzitten in de hotels, en voor de plaatselijke mensen, die maar moeilijk van en naar werk en winkel raken, is het toch knap vervelend. En het blijft maar sneeuwen, al vijftig centimeter sinds gisteren, met kans op lawines."

Niet echt uitzonderlijk

De sneeuwval is wel uitbundig, maar toch niet echt ongewoon. Vorig jaar viel er weinig, maar in 2016 des te meer. De overheid heeft natuurlijk ervaring met dit soort omstandigheden. Bijna nooit zijn er dodelijke slachtoffers, en uiteindelijk raakt iedereen wel weg. "Trouwens", besluit Sheeana Mets, 'die witte sneeuwpracht is best mooi".  

Er zijn ergere plaatsen om vast te zitten dan Zermatt!

sheeana mets

Meest gelezen