Videospeler inladen...

"Terugkeer van de wolf is ultieme bewijs dat we goed bezig zijn met de natuur"

Voor bioloog Dirk Draulans is de terugkeer van de wolf in ons land na meer dan 150 jaar afwezigheid een droom die werkelijkheid wordt. "Het is het ultieme bewijs dat we goed bezig zijn met de natuur", zegt hij in "De afspraak".

"Voor mij als groene jongen en veldbioloog is de terugkeer van de wolf het ultieme bewijs dat we goed bezig zijn met onze natuur", zegt Draulans. "De wolf heeft hier altijd gezeten, gedurende duizenden jaren. Hij heeft hier zijn plaats."

"De wolf is op een affreuze manier honderden jaren lang aangevallen geweest door de mens. Sinds een jaar of 50 is er opnieuw meer tolerantie voor de wilde natuur. Het platteland is ook wat aan het leeglopen in veel regio’s waar vroeger wolven zaten, dat helpt ook. En in de steden groeit het besef dat groen belangrijk is. Dat vertaalt zich allemaal in de terugkeer van de lynx en de wolf."

Pluimen op de hoed voor minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), voor wie Draulans doorgaans erg kritisch is? Nee, toch niet, antwoordt hij. "Het is een Europese verdienste en België en Vlaanderen zijn verplicht om te volgen. De wolf is officieel Europees beschermd en we kunnen niet anders dan daarin meegaan."

De wolf heeft hier altijd gezeten, gedurende duizenden jaren. Hij heeft hier zijn plaats.

"Mogelijk dat Naya in Limburg blijft"

De wolf heeft zich voor een stuk aangepast aan de mens, vertelt Draulans. "Ze gebruiken de mensenselijke infrastructuur: snelwegen om snel afstanden af te leggen, bruggen om kanalen over te steken, enzomeer."

Wolvin Naya verblijft nu een kleine 3 weken in ons land. Zal ze blijven? Het is een jong vrouwtje, op zoek naar een eigen plek en een partner, zegt Draulans. "Het is niet zo dat dat ze doelgericht ergens naartoe trekt. Vrouwelijke wolven hebben bovendien de neiging om te blijven zitten als ze een goeie plek hebben gevonden en daar soms jaren te wachten tot er een mannelijke partner komt. Het is technisch mogelijk dat Naya jarenlang in Limburg blijft."

"Ze zijn geweldig op hun hoede voor de mens"

Wolven zijn schuwe dieren die elk contact met de mens mijden. De kans dat je een wolf ziet is dus bijzonder klein. En bang moet je er zeker niet voor zijn. "Ze zijn geweldig op hun hoede voor alles wat naar de mens neigt. Dat hebben ze wel geleerd in die voorbije duizend jaar."

Naya heeft zo goed als zeker al twee schapen gedood in Meerhout. Het is zeker niet uitgesloten dat er nog volgen, zegt Draulans. "Ze jagen onder meer op reeën en everzwijnen, maar ze gaan ook af en toe voor een gemakkelijke prooi." Landbouwers die getroffen worden door een wolvenaanval, krijgen die schade vergoed door de overheid.

 Wolven jagen onder meer op reeën en everzwijnen, maar ze gaan ook af en toe voor een gemakkelijke prooi.

De terugkeer van de wolf is vooral een goede zaak voor het evenwicht in de natuur, stelt de bioloog. Hij roept de Vlaamse regering op om snel te werk te maken van het aangekondigde Wolvenplan. Dat is volgens Draulans vooral belangrijk om de maatschappij te sensibiliseren voor feit dat de dieren hier hun plaats verdienen.

Draulans wijst er ten slotte op dat Naya het niet gemakkelijk zal krijgen. Zo is haar broer, Arno (die ook uitgerust was met een zender), doodgeschoten in Duitsland. "Er zijn heel wat mensen die klaarzitten om het dier af te knallen mochten ze de kans krijgen. En ook het verkeer is een mogelijk risico."

Meest gelezen