"Verlaging dreigingsniveau is zeer goed nieuws voor toeristische sector"

Dat het dreigingsniveau in België verlaagd wordt, is heel goed nieuws voor de toeristische sector in Vlaanderen. Dat zegt Stef Gits, de woordvoerder van Toerisme Vlaanderen.

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, heeft vandaag beslist om het dreigingsniveau te laten zakken van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld), behalve voor specifieke doelwitten.

"Het spreekt voor zich dat dit goed nieuws is voor de toeristische sector", zegt Gits. "Wij werken met buitenlandse markten. Dat is onze corebusiness. Ten tijde van de aanslagen merkten we toch dat in sommige landen, zoals de VS, Japan en Australië, het thema terreur sterk leefde. Zij zaten er met een vergrootglas op en toeristen zijn erg gevoelig voor terreur en terreurdreiging."

Zo'n drie maanden na de aanslagen begonnen de toeristen uit de buurlanden, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland, het snelst terug te keren naar Vlaanderen. Bij de overige toeristen duurde het volgens Gits toch wel langer.

De voorlopige cijfers van 2017 zijn alvast hoopgevend. Voor het toerisme in Vlaanderen was 2015 een uitstekend jaar. De eerste negen maanden van 2017 waren 8 procent beter dan die van 2016 en zo'n 2 procent minder dan de eerste negen maanden van 2015.

Meest gelezen