Videospeler inladen...

Gps bevestigt: "Wolvin Naya was zéker in Meerhout op moment van aanval"

Het staat zo goed als vast dat de aanval op enkele schapen, afgelopen weekend in Meerhout, het werk was van de wolvin Naya. Het dier werd twee jaar geleden door de Technische Universiteit van Dresden uitgerust met een halsbandzender, en uit gps-gegevens blijkt nu dat de wolvin op dat moment zeker in Meerhout zat. Bovendien wijst de manier waarop de schapen zijn aangevallen in de richting van een wolf.

De jonge wolvin Naya werd twee jaar geleden door de Technische Universiteit van Dresden uitgerust met een geavanceerde halsband­zender. Daarmee kunnen onderzoekers in Duitsland, Nederland en België het traject van de wolf op de voet volgen. De gps-gegevens van het afgelopen weekend tonen met zekerheid aan dat Naya zeker in Meerhout was op het moment dat daar enkele schapen werden aangevallen.

Mocht een hond dit gedaan hebben, zouden de ingewanden van het schaap kapotgereten zijn. Maar die wolf heeft de ribben mooi opzij gelegd en het vlees van de ribben gegeten. 

Niet alleen die gps-data wijzen in de richting van de wolf, ook de manier waarop de schapen in Meerhout zijn aangevallen. "De mensen van het INBO hebben me verteld dat mocht een hond het gedaan hebben, de ingewanden van het schaap kapotgereten zouden zijn", vertelt Bert Boonen, de eigenaar van de gedode schapen. "Maar die wolf heeft de ribben mooi opzij gelegd en het vlees van de ribben gegeten (zie foto onderaan dit artikel - niet voor gevoelige magen, red.). Dat was een van de redenen dat die mensen (van het INBO, red) snel dachten aan de wolf." (lees voort onder de video)

BEKIJK: "Het is niet ondenkbaar dat deze wolf bruggen gebruikt"

Videospeler inladen...

Wolf 2.0

Of de wolvin Naya nu achter de dood van de schapen zit of niet, ze heeft in ieder geval een indrukwekkend lang parcours van enkele honderden kilometers afgelegd door Duitsland, Nederland en België (zie kaart bovenaan). En daarbij stak ze wellicht ook grote verkeersaders, bruggen en zelfs waterwegen over. 

"Wolven lopen met een groot gemak 50 tot zelfs 100 kilometer per nacht. Naya is vertrokken vanuit het noordoosten van Duitsland en heeft 500 kilometer onafgebroken gelopen", vertelt Jan Loos van het meldpunt Welkom Wolf. "Ze heeft daarbij de Rijn overgestoken, de Maas, ze heeft grote kanalen gekruist. Tientallen snelwegen. Allemaal geen probleem voor de wolf van de 21e eeuw."

Want dat is ze, zegt Loos, een wolf van de 21e eeuw, "een wolf 2.0". "De wolf past zich aan aan onze moderne maatschappij. En een nachtelijk uitje in een landbouwgebied behoort dan ook tot de mogelijkheden."

Meest gelezen